Vrolijk vertelt Saartje over hoe de missverkiezingen zijn gegaan. De laatste vier maanden had ze elk weekend trainingen, van hoe je op de catwalk loopt tot hoe je voor een foto poseert. Haar harde werk werd beloond: in de finale mocht ze de kroon van Miss Beauty of the Netherlands naar huis meenemen. “Ik had het heel erg naar mijn zin, tijdens het traject maar ook in de finale”, vertelt Saartje. Dat ze nu voor de titel Miss Earth mag strijden, vindt ze helemaal fantastisch. “Miss Earth is een van de meest relevante missverkiezingen, vind ik, aangezien het milieu heel erg van belang is.”

Saartje Langstraat miss beauty zuid-holland kroon – Amber Leijen

Lees meer

EUR-studente is Miss Beauty van Zuid-Holland

Tweedejaars IBCoM-studente Saartje Langstraat won de titel Miss Beauty Zuid-Holland. Ze…

Duurzaamheid

Saartjes interesse in duurzame mode was al lang gewekt voordat ze deelnam aan de missverkiezingen. Zij zat bijvoorbeeld in het mediateam van de New Fashion Society. “Nu zet ik me in voor een milieuvriendelijke kledingkast. Ik probeer meer bewustwording te creëren rondom slow fashion. Dat houdt in dat ik op sociale media tips geef waar je bijvoorbeeld vintage kleren kan vinden of hoe je goede duurzame stof kan kiezen. Zelf naai ik duurzame kleding met milieuvriendelijke stoffen”, vertelt ze.

Stereotype doorbreken

saartje 2
Saartje gekroond tot Miss Beauty of the Netherlands Beeld door: Miss Beauty

Saartje wil af van de stereotypering rondom de missverkiezingen. “Mijn uiterlijk voldoet misschien aan het stereotype beeld van de misskandidaten, maar ik ben meer dan alleen mijn uiterlijk. Ik vind het jammer dat vrouwen worden veroordeeld, puur doordat ze aan schoonheidsidealen voldoen. Alsof mensen denken: ‘Zij is mooi dus waarschijnlijk kan ze niets anders.’ Ik heb ooit verteld dat ik ging kamperen, en toen zei iemand: ‘Oh, kan je dat?’ Ik dacht: ‘Doe normaal, natuurlijk kan ik dat’”, lacht ze.

Wat wil ze vooral meegeven aan het publiek? “Ik hoop dat vrouwen zich minder gedragen volgens de verwachting van de maatschappij, maar meer gaan kijken naar wat ze leuk vinden. En je moet je niets aantrekken van de stereotypering rondom vrouwelijkheid, bijvoorbeeld dat ‘vrouwelijk zijn’ gelijk is aan ‘zwak’. Je vrouwelijkheid maakt je niet minder krachtig, dus omarm vooral je vrouwelijkheid.”