Saartje heeft een grote glimlach op haar gezicht en draagt ​​de kroon en sjerp die ze ontving toen ze werd gekroond tot Miss Beauty van Zuid-Holland. Het kostte haar veertien maanden om de titel te bemachtigen. De wedstrijd begon in maart 2020 en zou binnen acht weken voltooid zijn. Maar door de langzaam versoepelende coronamaatregelen, kon ze pas afgelopen april haar medekandidaten ontmoeten en meedoen aan de catwalktraining, danslessen, bokstrainingen en de finale, die via Zoom werd uitgezonden.

saartje

Lees meer

Student Saartje gaat naar de Filipijnen voor Miss Earth-verkiezingen

EUR-student Saartje Langstraat is gekroond tot Miss Beauty of the Netherlands. Zij gaat…

De ongewoon lange tijd maakte de strijd heviger, want ‘iedereen had zoveel tijd om aan zelfontwikkeling te werken’, zegt Saartje openhartig. Het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd is de eindpresentatie, waarbij rondgelopen wordt in bikini en een galajurk. Naast de finale moeten alle kandidaten geld inzamelen voor een goed doel (haar doel is om bewustwording over milieuvriendelijke activiteiten en duurzaamheid te vergroten), zichzelf tijdens gesprekken aan de juryleden presenteren en een toespraak voorbereiden over het door het gekozen goede doel. Ook de stem van het publiek telt mee voor 10 procent van het eindcijfer. “Ieder onderdeel is belangrijk. Je moet voor alle onderdelen moeite doen, anders krijg je waarschijnlijk geen goed resultaat”, legt ze uit.

Waarom zou ik het niet proberen?

In 2020 werd Saartje genomineerd door een eerdere Miss Teen van Zuid-Holland. “Ik dacht: dit is mijn ding. Ik hou van meisjesachtige dingen, waarom zou ik het niet eens proberen?” Ze had niet verwacht dat de wedstrijd veertien maanden zou duren, maar ze heeft er van het begin tot het eind van genoten. “De andere kandidaten en ik hebben de hele tijd contact met elkaar gehouden via groepchats of Instagram, dus ik had niet echt het gevoel dat ik er alleen voor stond.”

Saartje kijkt uit naar de kansen die de wedstrijd haar zullen bieden. “Ik denk niet dat er veel geld te verdienen is met het winnen van de wedstrijd, hoewel we wel wat kleine dingen doen voor de sponsors. Het gaat meer om de naam, en misschien krijg je ook de kans om deel te nemen aan Miss Earth. Je ontmoet al die mooie vrouwen uit de hele wereld. Ik denk dat elk meisje in de wedstrijd graag wel zou willen gaan.”

Brains before beauty

De twaalf winnaars die hun provincie vertegenwoordigen, doen samen liefdadigheidswerk. “We zamelen geld in voor een Nederlandse liefdadigheidsorganisatie, de zogeheten Linda Foundation. Deze stichting zamelt geld in voor arme mensen in Nederland. We hebben allemaal onze eigen manier om hieraan bij te dragen. Ik beschilder jassen, recycle oude kleren en verkoop ze om geld in te zamelen”, vertelt Saartje.

Saartje is van mening dat haar titel niet alleen betekent dat ze er goed uitziet, maar dat het ook gaat om het ideaal waar ze voor staat. “In het begin wist ik niet echt veel over wat Miss Beauty worden betekent of waar het voor staat. Al snel begon ik te beseffen dat hoe je je presenteert, of hoe je deelneemt aan activiteiten om geld in te zamelen voor een goed doel, veel invloed heeft op of je de kroon krijgt. Het is echt brains before beauty.”

Saartje Langstraat miss beauty zuid-holland – Amber Leijen
Saartje op de campus, met haar kroon en sjerp Beeld door: Amber Leijen

'Comfortabel, tijdloos en modieus'

Naaien is sinds lange tijd een hobby van Saartje. Ze maakt kleding voor zichzelf, familie en vrienden en gebruikt daarvoor milieuvriendelijke stoffen. “Ik ben een beetje obsessief of zelfs maniakaal als het om kleding maken ga. Ik ga pas slapen als alles klaar is.”

“De kleding die ik maak is geïnspireerd op kleding die ik droeg in mijn tijd als balletdanseres”, en dat is ze al bijna haar hele leven. “Het zit allemaal erg comfortabel en je hoeft er geen beha onder te dragen, dat is perfect”, zegt Saartje. “Eenvoud en tijdloosheid is waar ik voor ga. Het is een goed voorbeeld van slow fashion. Ik heb ooit een paar oude spijkerbroeken geüpcycled en tot een trenchcoat vermaakt. Dat is het fijnste kledingstuk dat ik ooit heb gemaakt.”

Ze werd een grote fan van slow fashion, vooral vanwege de milieu-impact van de fast fashion-industrie. Haar idee over modieus zijn is dan ook veranderd. “Fast fashion is afhankelijk van Instagram-modellen die vaak een enorme hoeveelheid kleding kopen. Vroeger dacht ik dat het makkelijk zou zijn om modieus te zijn als je veel kleding hebt. Maar volgens mij is dat niet meer echt van deze tijd. Ik realiseerde me dat het de kwaliteit is, niet kwantiteit die ertoe doet.” Saartje grinnikt: “Mijn kast is sindsdien flink gekrompen. De meeste van mijn kleding is vintage, zelfgemaakt of bewust gekocht.”

‘Vertrouwen wordt niet verdiend, maar genomen.’

De boodschap die Saartje alle meiden wil meegeven is dat ‘je geen bevestiging van anderen nodig hebt om je goed te voelen over jezelf’. “Ook al ben je een fotomodel, je hebt altijd je onzekerheden. En dat is onnodig. Ik voelde me vroeger bijvoorbeeld onzeker over mijn glimlach, maar realiseerde me bij fotoshoots dat mijn glimlach eigenlijk best leuk is. Nu glimlach ik makkelijker. Dat is helemaal uit mezelf gekomen.” Ze moedigt meisjes aan om zich vrij te voelen om zichzelf te zijn. In haar ogen is het enige wat telt dat je je goed voelt zoals je bent. “Maak je geen zorgen over of je erbij hoort, maak je liever zorgen over hoe je kunt opvallen.”

Saartje wil na haar bachelor een master in Art of Art Direction doen en een ‘gewone baan’ vinden. “Ik vind het leuk om modellenwerk te doen, maar ik wil niet alleen afhankelijk zijn van hoe ik eruitzie. Ik heb zelf ook brains before beauty.”