De Rotterdamse Eurekaweek leverde bijvoorbeeld 38 coronabesmettingen op. “Dat valt nogal mee als je kijkt naar de duizenden feestende studenten tijdens de introductieweek”, bevestigt woordvoerder Els Veltkamp van GGD Rotterdam-Rijnmond. Op de Eurekaweek kwamen in totaal 4.000 studenten af.

De EL CID in Leiden heeft nog betere cijfers: onder de 4.000 deelnemers aan de week werd er slechts 20 keer positief getest. Tijdens de EL CID werden meer dan 7.000 tests afgenomen. De meeste introductieweken werkten met Testen voor Toegang. Een negatieve coronatest is dan nodig om aan activiteiten deel te nemen.

Biercantus 2021

Lees meer

Testen-voor-toegang-bubbel Eurekaweek niet waterdicht

De Eurekaweek deed er van alles aan om corona buiten de deur te houden, onder andere door…

Wel afstand

In Groningen kwamen er 5.500 deelnemers op de KEI-week af. Bij de ‘duizenden tests’ die zijn afgenomen, kwamen drie positieve uitslagen naar boven. Ook in Utrecht viel het aantal besmettingen mee: onder de 2.000 deelnemers van de UIT werd vier keer een besmetting geconstateerd. In Delft werd net zoals in Utrecht de anderhalve meter afstand gehanteerd tijdens de introductieweek. Onder de 3.000 deelnemers aan de Delftse OWEE-week zijn tot nu toe geen besmettingen bekend.

“We mogen trots zijn op wat we als studenten hebben neergezet”, vindt LOCI-voorzitter Youp Theunisz.

Voorlopige uitslag

Nog niet alle introductieweken zijn achter de rug; zo begint de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam pas deze week. Sommige introductieweken zijn ook nog te kort geleden om iets over het aantal besmettingen te kunnen zeggen. Het duurt meestal vijf tot zes dagen voordat klachten die bij corona horen aan het licht komen.

Het geringe aantal besmettingen tijdens de introductieweken geeft de universiteiten vertrouwen voor het komende academische jaar. Dat kwam gister naar voren tijdens een persbijeenkomst van de Vereniging van Universiteiten. In dit collegejaar kunnen studenten weer fysiek onderwijs volgen en wordt bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand losgelaten.