Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs vroeg de universiteiten aan het begin van de zomer om twee roosterscenario’s uit te werken: eentje zonder coronaregels en één met inachtneming van de anderhalve meter.

Veel universiteiten, onder aanvoering van de Universiteit van Amsterdam, gaven toen direct al aan dat dat praktisch onuitvoerbaar was. De roostering van een universiteit is te complex om met twee varianten te werken. Pas op 13 augustus wil het kabinet uitsluitsel geven over het te volgen scenario.

Hoe dan ook

Ondertussen is de situatie in Nederland flink veranderd. De deltavariant gaat hard rond en Nederland kleurt weer donkerrood op de Europese risicokaarten. Toch heeft dat niets gewijzigd aan de opvatting van de universiteiten, zegt Duisenberg. “We willen hoe dan ook volledig open”, zegt hij. “En dat moet bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. We willen graag redeneren vanuit hoe we dat mogelijk maken.”

Duisenberg houdt de deur op een kiertje voor ‘testen voor toegang’. Dat zal volgens de VSNU-voorzitter wel  ‘een gigantische logistieke klus’ worden. “We zijn geen festivalterrein met een ingang. De campussen in Nederland tellen vele verschillende gebouwen. En denk aan de plekken waar de faculteiten door de hele stad zitten. En nee, dat is dan niet voor een weekje, dat zal echt voor een langere periode zijn.”

Bovendien is een testverplichting niet mogelijk. Duisenberg: “We zijn dan wel verplicht een volwaardig alternatief te bieden.”

Massacollege-IBA-2018-1

Lees meer

Vanaf 1 september weer allemaal naar campus, de vraag is nog hoe

Faculteiten willen offline onderwijs in het nieuwe jaar, maar zo simpel is het nog niet.…