“Het is voor veel mensen een teleurstelling”, zegt Kirsten Prins, voorzitter van de Eurekaweek. Toch vallen de maatregelen voor introductieweken nog mee, zegt Prins. Ze had zelf verwacht dat er meer restricties zouden zijn. “Ons programma draait niet om vijf dagen feesten. Voor ons is nog heel veel mogelijk. De festivalbranche heeft het een stuk zwaarder.”

De opening van de Eurekaweek opening bij Ahoy met 4000 eerstejaars

Lees meer

Eurekaweek is ‘terug in vol ornaat’ en rekent op recordaantal deelnemers

Het Eurekaweekbestuur kreeg afgelopen donderdag groen licht: de introductieweek kan (min…

De Eurekaweek heeft afgelopen jaar aan drie scenario’s gewerkt. Het droomscenario waarbij alles door kan gaan, een scenario waarbij anderhalve meter afstand gehouden moet worden en nummer drie is een deels online programma. Het bestuur combineert nu de plannen van het droomscenario met plan B. Als voorbeeld geeft Prins de woensdag, de festivaldag. “Die gaat sowieso door. Wel passen we alles aan naar de huidige regels en zullen er meer zitplekken zijn. De hele festivalvibe blijft, net als alle artiesten die komen. De hele week blijft superleuk en grootschalig.”

13 augustus

Wat als er na 13 augustus – wanneer naar verwachting meer duidelijk wordt over de huidige maatregelen – toch weer meer mag? “Dan halen we al die tafels en stoelen weer weg”, legt Prins uit. Ze zorgen ervoor dat ze flexibel blijven in hun plannen en weer kunnen op- of afschalen. Daar werken ze nu dan ook hard aan. “We overleggen met locaties wat mogelijk is, kijken of we nog extra of andere locaties moeten regelen. We behouden wel heel veel, het programma wordt niet compleet anders en zal blijven lijken op wat we eerder hebben laten weten.” Ook kijkt het bestuur met interesse naar het kortgeding dat verschillende festivalorganisatoren hebben aangespannen tegen de nieuwe maatregelen. Die uitspraak heeft (mogelijk) ook invloed op de plannen voor de Eurekaweek. De festivals willen onder meer eerder duidelijkheid of hun evenementen door kunnen gaan.

“Het is heel belangrijk dat de introductieweek doorgaat”, sluit Prins af. “De kennismakingsweek is belangrijk om elkaar te leren kennen, maar ook de plek waar je gaat studeren en wonen. Wij doen ons best om de week zo uitgebreid als mogelijk te laten doorgaan.”