ESE-decaan Patrick Groenen is er aanwezig. Hij vindt het ‘mooi om zo veel studenten weer in het echt te zien’. Ook is het voor Stella Verbrugge van de Studentenadministratie ‘fantastisch’ om de tentamens te organiseren. Met haar team was zij al sinds afgelopen vrijdag bezig de tentamenzalen klaar te zetten. “Het organiseren is een logistieke uitdaging, maar studenten kunnen door de grote ruimtes hier veilig hun tentamens maken.”

Extra kosten

Tentamens organiseren in Ahoy kost wat meer, geeft Groenen toe, zonder het exacte bedrag te noemen. “Maar we doen het graag voor onze studenten”, vervolgt hij. “Voor docenten vergen online en offline tentamens een vergelijkbare inspanning. Maar voor studenten is het een andere zaak. Bij online tentamens moeten ze ervoor zorgen dat hun computer en internetverbinding op orde zijn. En dat levert een extra stress op.”

ahoy

Lees meer

Tentamen maken in Ahoy: ‘Stiekem vind ik het best wel gaaf’

Op de allerlaatste collegedag van 2019 maken er in totaal 7.035 EUR-studenten tentamens.…

Blij met fysieke tentamen

Na een uur verlaten de eerste studenten alweer de zalen. Bij derdejaarsstudent Econometrie Noor Diepman ging het tentamen goed. “Het is goed geregeld hier. Fijn dat we fysieke tentamens hebben kunnen doen”, zegt ze. De langere reistijd neemt ze voor lief. “Ik woon in Kralingen, dus dit is verder weg dan de campus. Helaas regende het vanochtend, dus ik ging met het ov. Anders was ik hiernaartoe gefietst.”

Haar studiegenoot Sabine Warringa is ook blij met het fysieke tentamen. “Je hebt meer een ‘tentamengevoel’. Thuis maak je je tijdens het tentamen toch zorgen of je camera wel goed werkt, of je goed in beeld bent, en of de internetverbinding het wel doet.”

Gezellig maar het had niet gehoeven

Van derdejaarsstudent Robert Prinsze had het vandaag geen offline tentamen hoeven zijn. “Ik was binnen een uur klaar, dus ik had het tentamen net zo goed thuis kunnen doen op een laptop”, vertelt hij. Moeite met de internetverbinding of de tweede camera heeft hij niet. “Na de achtste keer ben ik gewend geraakt aan proctoring. Het enige waar ik me soms bang voor ben is dat mijn huisgenoten herrie maken tijdens het tentamen”, lacht hij. “Openvraagtentamens zijn zeker beter offline te doen doordat je er meer rust van krijgt, maar voor zo’n meerkeuzetoets hoeft het van mij niet, hoor.”

WhatsApp Image 2021-06-21 at 15.41.32
Sarp gaat met Sacha en Salima gezellig luchen na het tentamen. Beeld door: Feba Sukmana

Om praktische redenen (‘Ik moest eerder opstaan en de metro pakken’) zou derdejaarsstudent Sarp Acar het tentamen liever op de campus doen dan in Ahoy. Maar dat mag de pret niet drukken. “Ik heb het fysieke contact gemist en dit was ons allerlaatste tentamen, dus ik vind het tof dat we hier samen kunnen zijn”, zegt hij. “Nu gaan we samen lunchen. Supergezellig dat we straks kunnen chillen met z’n allen.”

Bekijk hier de impressie van de tentamens in Ahoy: