Tijdens de verkiezingen tussen 10 en 18 mei stemde 6,5 procent van alle EUR-studenten op een kandidaat. Vorig jaar was dat 10,5 procent. Nog nooit was de opkomst zo laag: meestal schommelde die tussen de 10 en 12 procent. De Erasmus Universiteit heeft al een reputatie van ‘tamme’ verkiezingen: de opkomst bij alle andere universiteiten ligt hoger.

Veel nieuwe gezichten

Toch zullen er ook mensen blij zijn geweest met de manier waarop er gestemd is. Twee zittende leden, Bram Heesen en Jasper Klasen, zijn herkozen. Zohra Hayat is na een afwezigheid van een jaar terug als lid. Er zijn na de zomer veel nieuwe gezichten in de raad: Cagla Altin, Friso Roos, Patryk Jarmakowicz, Pi Cheng Hu, Robbert Rog, Sandra Constantinou, Simo Azzarhouni, Timo Zandvliet en Zahra Rana. Daarmee verdubbelt het aantal vrouwen in het studentendeel van de raad van twee naar vier.

Bij de medewerkers wordt er per faculteit gestemd. Alleen bij de Erasmus School of Economics (ESE) en de Erasmus School of Philosophy waren verkiezingen nodig. Bij de ESE versloeg zittend raadslid Albert Wagelmans de enige tegenkandidaat Amar Soebhag. Tim de Mey delfde bij de filosofen het onderspit tegenover Max Wagenaar. Bianca Jadoenath (ISS), John van Wel en Sebastiaan Kamp (ABD/UB/PRO) en Natascha Kraal (Erasmus MC) behouden hun zetel. Emese von Bóné (ESL) keert na enige tijd afwezigheid terug in de raad. Nieuw zijn Ed Hulst (ESHPM), Georgina Carp (RSM), Nikita Schoemaker, Irena Boskovic (beiden ESSB) en Aleid Fokkema (ESHCC).

Advies

In totaal zitten in de raad twaalf studenten en twaalf medewerkers. Ze adviseren het College van Bestuur gevraagd en ongevraagd over allerlei beleidszaken en hebben instemmingsrecht op onder andere grote veranderingen in de begroting. De studenten zijn verkozen voor één jaar, de medewerkers voor twee jaar.

University Council elected students 2021
De twaalf gekozen studenten. Beeld door: Universiteitsraad