Update 14 mei: Inmiddels heeft de UvA laten weten toch niet alle uitwisselingen te schrappen.

De Universiteit van Amsterdam wil niet langer wachten hoe de coronacrisis zich zal ontwikkelen en heeft de uitwisseling van studenten in het eerste semester geschrapt. Dat schept duidelijkheid, is het idee. Studenten hebben nu genoeg tijd om iets anders te kiezen.

Dat heeft Driestar hogeschool ook gedaan. Tot 1 januari draaien de lerarenopleidingen het alternatieve programma van digitale uitwisseling met onderwijsinstellingen in het buitenland.

EUR positiever

De Erasmus Universiteit gaat niet zo ver. Volgens Martine Wierenga, directeur van het International Office, laat de Erasmus Universiteit de uitwisselingen ‘voor zover mogelijk’ doorgaan. “Daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van partneruniversiteiten.”

Voorwaarde is wel dat het reisadvies voor het land van bestemming veranderd in de kleurcode groen of geel. “In uitzonderlijke gevallen kan het ook bij een oranje advies, maar dan heb je het over studenten die dezelfde nationaliteit hebben als dat land, of zelfs al in dat land wonen”, verduidelijkt Wierenga. Ook zijn er enkele studies met verplichte buitenlandverblijven, die in principe ook kunnen doorgaan bij een oranje reisadvies.

Voorwaardelijk

Ander instellingen zien uitwisselingen onder voorwaardes ook gewoon doorgaan. De Universiteit Twente bijvoorbeeld vindt het prima als studenten (en opleidingen) voorbereidingen treffen voor uitwisseling in september, als ze maar rekening houden met de mogelijke beperkingen.

Ook aan de Universiteit Utrecht gaat de uitwisseling voorwaardelijk door. Het is natuurlijk nog niet zeker of studenten daadwerkelijk kunnen afreizen. Het reisadvies moet groen of geel zijn, niet oranje of rood.

Groen betekent dat er geen restricties gelden, en bij geel moeten reizigers slechts ‘waakzaam’ zijn. Vrijwel de hele wereldkaart is momenteel oranje gekleurd: reis alleen als het moet, betekent dat. Er zijn ook enkele rode landen, waarvoor alle reizen worden afgeraden.

Risico nemen

De onderwijsinstellingen hebben dus twee smaken: schrappen om duidelijkheid te bieden aan studenten en opleidingen, of niet schrappen en het risico nemen dat alle inspanningen voor niets zijn.

De meeste kiezen vooralsnog dat laatste, met eigen variaties. Codarts Hogeschool voor de Kunsten en de Christelijke Hogeschool Ede stellen de beslissing nog even uit. De TU Delft houdt de uitwisseling sowieso beperkt tot Europese Unie. Bij de Vrije Universiteit kijken ze naar de reisadviezen op 1 juni (buiten Europa) en 1 juli (binnen Europa, inclusief Turkije).

Hebben studenten er zelf iets over te zeggen? “Wij denken dat de medezeggenschap hier wel adviesrecht op zou moeten hebben, maar het is een grijs gebied”, zegt voorzitter Dahran Çoban van studentenorganisatie ISO. “Je kunt de wet ook anders uitleggen.” Dus verschilt het per instelling.

Ingrijpend

Hoe dan ook is het een ingrijpende beslissing om de uitwisseling te schrappen. Daarom zouden bestuurders hun studenten bij die beslissing moeten betrekken, vindt Çoban, ook als dat formeel niet hoeft.

Aan de UvA protesteren studenten intussen tegen het schrappen van de uitwisseling. Waarom laten andere instellingen de uitwisseling wel doorgaan en de UvA niet, willen ze weten.

students international party mexico spain jirka matousek

Eerder

Buitenlandplannen van studenten en scholieren op losse schroeven

Sommige universiteiten verbieden zelfs hun studenten om op uitwisseling te gaan.