Uit onderzoek van Justice For Myanmar bleek in maart dat het pensioenfonds van het ABP, dat ook de pensioenen van universiteitsmedewerkers beheert, investeert in bedrijven die sterke banden hebben met de militaire junta in Myanmar. Op 1 februari vond in het Zuidoost-Aziatische land een staatsgreep plaats door het leger. Zij hebben sindsdien de macht en slaan protesten op een gewelddadige manier neer. Daarbij vallen ook doden.

Medewerkers van het ISS, het Haagse instituut van de Erasmus Universiteit, begonnen met hun acties nog voor de publicatie van Justice For Myanmar. “Een aantal mensen van het ISS werkt in Myanmar of doet onderzoek naar onderwerpen die met het land te maken hebben. Voor hen is dit dichtbij, ze maken zich zorgen”, zegt een van de leden van het netwerk die de acties vanuit het ISS organiseert.

Genocide

De organisatie binnen het instituut noemt zichzelf het ISS Solidarity Network with the CDM in Myanmar. CDM staat voor Civil Disobedience Movement, de georganiseerde opstand tegen het regime. De mensen die deel uitmaken van het netwerk, willen niet bij naam genoemd worden, uit angst voor mogelijke gevolgen voor individuele leden uit het netwerk.

Attachment 1 – Solidarity Photo Peace Palace
Een groep medewerkers voor het Internationaal Gerechtshof.

Hun eerste acties in maart waren uit solidariteit genomen groepsfoto’s op de drempel van het ISS-gebouw, en voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ze houden drie vingers in de lucht, het teken van de opstand in Myanmar. “ We namen de foto’s meteen na een gewelddadig weekend in Myanmar waarbij tenminste 39 mensen om het leven kwamen. De foto bij het Internationaal Gerechtshof, is ook een symbolische. Daar dient ook een zaak tegen de onderdrukking van de Rohingya (een etnische groep die met grof geweld uit het land is verdreven, red.).” De zaak behandelt onder meer de vraag of genocide plaatsvond.

Toen het solidariteitsnetwerk de foto’s stuurde naar Myanmarese media, werden die in korte tijd duizenden keren gedeeld en geliket. “We merken dat mensen daar veel steun putten uit zulke acties”, zegt de woordvoerder van het netwerk.

Fossiele brandstof

Pas daarna kwam het onderzoek over het ABP naar buiten. Omdat de wetenschappers hierbij ook invloed konden hebben en omdat het om hun eigen pensioen ging, schreven ze de open brief. Deze is vorige maand bijna driehonderd keer ondertekend, onder meer door wetenschappelijk personeel van het ISS, maar ook door wetenschappers van andere instellingen. Het ABP reageerde dat het in gesprek is met de betreffende bedrijven. In april maakte een van de bedrijven bekend gestopt te zijn met de investeringen, volgens de partij die het geld namens het ABP investeert, nadat zij gepraat hadden met het bedrijf.

klimaatmars de hub (1)

Lees meer

Wetenschappers willen dat ABP stopt met investeren in fossiele industrie

Onderwijspensioenfonds ABP moet nu eindelijk eens stoppen met investeren in de fossiele…

Dat vindt het solidariteitsnetwerk niet genoeg. “Praten is te vrijblijvend. We willen dat ABP stopt met de financiering van schadelijke activiteiten. Medewerkers kunnen niet leven met het idee dat er rendement wordt gemaakt op hun pensioen met investeringen die onderdrukking van Myanmaresen faciliteren.”

Het is niet de eerste keer dat de investeringen van het ABP in opspraak raken. Eerder al was er protest tegen investeringen in de fossiele industrie van het fonds. Ook hebben universiteitsraadsleden van de Erasmus Universiteit in 2018 al eens gevraagd aan het College van Bestuur of het ABP kon stoppen met investeringen in niet duurzame initiatieven als palmolie. Deze week nog deden hoogleraren een oproep om versneld te verduurzamen.