Via de stichting Studeren en Werken Op Maat (SWOM) werken nu 54 mensen bij de universiteit, aan het einde van het jaar moet dat aantal gestegen zijn naar honderd. “Dat lijkt misschien niet veel op duizenden werknemers”, zegt Rick Brink, oud-minister van Gehandicaptenzaken en betrokken bij de stichting. “Maar er zijn ook grote bedrijven die nul mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben. De EUR investeert in deze mensen en zorgt voor een duurzame plaatsing en voor goede begeleiding. En het gaat om echte banen, die niet speciaal gecreëerd zijn voor de 54 mensen die via onze stichting nu bij de universiteit werken.”

70 procent van de mensen die bij SWOM ingeschreven staan hebben een onzichtbare stoornis, zoals autisme, dertig procent een zichtbare stoornis. Het is volgens Brink niet makkelijk voor deze jonge professionals om een geschikte werkplek te vinden. De uitgereikte prijs is dan ook zeker bedoeld om ook andere werkgevers ‘te inspireren’ om ook mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Volgens Brink hebben er na de uitreiking al meerdere bedrijven gebeld die ook willen samenwerken met de stichting.

‘Meest inclusieve werkgever’

“Met deze prijs willen we af van de verzuring en focussen op het positieve”, zegt Brink. Hij weet ook heel goed dat veel bedrijven nog helemaal niet zo divers of inclusief zijn. “Kijk maar naar de jaarlijkse cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Wij willen laten zien waar het wel kan. Nog kan het dan altijd beter. Toegankelijkheid blijft maatwerk, want wat voor jou toegankelijk is, hoeft niet voor mij toegankelijk te zijn.”

De titel die met de prijs komt, is die van de ‘meest inclusieve werkgever’. Zo staat de universiteit niet per se bekend. Een kwart van de hoogleraren is vrouw, er werken grotendeels witte mensen en weinig mensen met een biculturele achtergrond. Toch is bewust voor de brede term ‘inclusief’ gekozen, zegt Brink. “Want het heeft impact. Maar wij hebben alleen gekeken naar wat de universiteit doet voor mensen met een beperking, want dat is wat wij als stichting doen.”

Herfst op de campus, studenten in college

Onderdeel van de Special

(Gebrek aan) diversiteit op de campus

“Het is belangrijk dat we erkennen dat racisme een institutioneel probleem is, dat…

Geweldige erkenning

Judith Wiskie heeft de prijs maandag live op NPO Radio 1 in ontvangst gekomen. Zij is de verantwoordelijk HR-beleidsadviseur. “Dit is een geweldige erkenning van onze inzet en dit gaan we zeker voortzetten”, zei ze op de radio. “Ik wil de prijs opdragen aan alle leidinggevenden en in het bijzonder aan de collega’s met een arbeidsbeperking die deze stap hebben durven zetten.”

Ook collegelid Ellen van Schoten zegt in een reactie op de website van de EUR blij te zijn met de prijs: “Ik ben ontzettend trots dat we de eerste ‘De Bart’ award hebben gewonnen. Dit is een mooie erkenning en laat ook zien dat we op de goede weg zijn. We gaan door met deze aanpak om meer talenten aan onze organisatie te verbinden, want we willen laten zien dat inclusiviteit echt werkt.”

Lees 2 reacties