EM TV LIVE Bron: youtu.be

Deze week gaf Wytze Schaap zijn eerste college op de campus aan een klein groepje eerstejaars rechtenstudenten. Dat was best even wennen, voor zowel Schaap als zijn studenten. Hij doet zijn best om het ijs te breken en ze op hun gemak te stellen, vertelt hij. “Ik probeer zo spontaan en open mogelijk naar ze te zijn en wil graag dat ze denken: leuk, ik kan hier zelf ook dingen vertellen.” Hoe Schaap dat doet? “Ik vraag de studenten bijvoorbeeld naar hun ‘guilty pleasures’ en naar grappige dingen die ze hebben meegemaakt.”

Ondanks het wennen was de fysieke bijeenkomst een verademing na vier maanden online werken. “Ik hoef geen microfoonknop meer om te zetten om in gesprek te komen met de studenten. Iedereen kan antwoord geven zonder vertraagde verbinding en dat maakt het communiceren en overleggen veel makkelijker”, zegt Schaap.

Wytze Schaap
Wytze Schaap

Ook Florian Madertoner, docent bij de Rotterdam School of Management, is erg enthousiast over de heropening. “Zelf geef ik het college Corporate Finance aan grote groepen tweedejaars studenten, soms wel aan meer dan duizend tegelijk. Mijn colleges zullen dus online te volgen blijven.” Maar ook Madertoner merkte hoe leuk het is de studenten weer te zien. “Laatst moest ik op de campus zijn en toen kwam ik in gesprek met een aantal studenten. Ik werd er echt emotioneel van om ze weer in de ogen te kunnen kijken. We hebben samen een biertje gedronken.”

Zorgen om de heropening

Het heropenen van de campus gaat ook gepaard met enige zorgen. “Het is een risico, maar we hebben het allemaal hard nodig”, zegt Schaap. “Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, dan moet het goed komen.”

Ook Madertoner geeft toe dat heropening een risico is. Of iedereen zich aan de maatregelen kan en zal houden is nog de vraag. Er kunnen problemen ontstaan bij ‘bottlenecks’, bij bijvoorbeeld de ingang van de toiletten of bij de lift. “Je doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen”, zegt Madertoner. “Het is daarom nog maar de vraag of het veilig genoeg kan.” Zelf vreest hij in ieder geval niet voor zijn veiligheid. “Ik houd voldoende afstand tijdens colleges, en anders zorg ik ervoor dat het contact in de buitenlucht plaatsvindt.”

Het voordeel van de twijfel

Florian Madertoner streamt een online college
Florian Madertoner streamt een online college

Toch is de heropening het proberen waard, denkt Madertoner. “Ik geef het het voordeel van de twijfel.” Want elkaar in levende lijven ontmoeten betekent veel meer voor studenten dan sommigen misschien op het eerste gezicht zullen denken. “De universiteit biedt zoveel meer dan alleen educatie. Het is een ontmoetingsplek voor studenten. Ik heb veel van mijn beste vrienden ontmoet in mijn studententijd. Ik denk dat er meer aandacht moet komen voor het ontmoetingsaspect van de universiteit. Ook voor mijzelf is college geven aan een fysiek publiek een stuk spannender. Dan voel ik me soms echt een rockster!”

Niet volledig terug naar fysiek

Geheel terug naar fysieke colleges op de campus zit er volgens Madertoner en Schaap niet in, ook niet na corona. “Ik denk dat een hybride vorm goed werkt voor de massale colleges”, zegt Schaap. Madertoner beaamt dat. “We moeten ook rekening houden met de internationale studenten. Bovendien moeten we niet vergeten: hoeveel lef moet je wel niet hebben om een vraag te stellen in een nokvolle collegezaal? Online een vraag stellen werkt dan toch fijner. Afgelopen jaar hebben we gemerkt: soms wegen de voordelen van online colleges op tegen de nadelen.”