De bekendmaking liet dit jaar vanwege de grote hack bij NWO iets langer op zich wachten, maar vandaag heeft de wetenschapsfinancier de lijst met alle nieuwe Vici-winnaars gepubliceerd. Met deze felbegeerde beurs kunnen zeer ervaren onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Maar liefst 287 topwetenschappers deden in 2020 een gooi naar een Vici-beurs en van hen vielen er 33 in de prijzen. Daarmee komt het honoreringspercentage op 11,5 procent. Een derde van de aanvragen werd door vrouwen ingediend. Uiteindelijk kregen 13 vrouwelijke kandidaten (14 procent) en 20 mannelijke kandidaten (10 procent) een beurs toegekend.

Vlag uit

Bij de Universiteit Utrecht kan de vlag uit: daar sleepten onderzoekers maar liefst acht beurzen van elk 1,5 miljoen euro in de wacht. Ook het Amsterdam UMC (4), de Universiteit van Amsterdam (3) en het UMC Groningen (3) deden het goed.

Hoe dan ook is het scorelijstje niet in steen gebeiteld: de beurzen zijn persoonsgebonden, dus soms nemen laureaten ze mee naar een andere instelling.

De Vici-beurzen horen, samen met de Veni- en Vidi-beurzen, bij de zogenaamde ‘Vernieuwingsimpuls’. Dat is een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière.