Geen van de applicaties op het netwerk van NWO is momenteel te gebruiken, schrijft NWO op haar website, die zo’n beetje als enige onaangetast lijkt door de hack. Alle mailadressen van NWO liggen eruit, net als die van de regieorganen SIA en NRO.

Lichtpunt is dat de applicatie ISAAC, die gebruikt wordt om subsidieaanvragen af te handelen, op een externe server draait en niet geïnfecteerd lijkt te zijn. Uit veiligheidsoverwegingen heeft NWO deze server voorlopig afgesloten voor iedere gebruiker.

Subsidieproces opgeschort

Veel werkzaamheden zijn verstoord. Sommige deadlines voor aanvraagrondes worden opgeschoven. Bij andere rondes is de deadline al gepasseerd, maar kan het beoordelen voorlopig niet doorgaan.

NWO zal de komende weken bekijken hoe en wanneer het subsidieproces weer kan worden opgestart. De organisatie zet naar eigen zeggen alles op alles om de storing te verhelpen en wil verder geen mededelingen doen over de manier waarop de hack tot stand is gekomen en over de verdere afwikkeling van de kwestie.

Het is niet bekend wat de hackers van NWO willen. De kwestie doet denken aan de Universiteit Maastricht, waar hackers een jaar geleden de servers gijzelden. Destijds is losgeld betaald om weer toegang te krijgen.

070618-Richard-van-Schaijik-ethische-hackers-responsible-disclosure-ict-foto-Ronald-van-den-Heerik1

Lees meer over hacking

‘Het geeft een enorme kick om een gat te vinden in de EUR-beveiliging’

Ethische hackers van over de hele wereld testen de beveiliging van de ICT-systemen van de…