De demonstranten staan met zwarte baretten langs de kade, met er bovenop een rood vierkant: het symbool voor protest in het hoger onderwijs. Sommigen hebben hun toga aan, anderen dragen zwemflippers, snorkels en een duikbril. De demonstranten houden spandoeken en kartonnen bordjes met slogans vast.

Water aan de lippen

Van Engelshoven op de campus_foto’s door Aysha (7)

Lees meer

Onderzoek wijst uit: miljard euro tekort in hoger onderwijs

Demissionair minister Van Engelshoven (D66) heeft vanmorgen drie rapporten naar de Tweede…

Er komen allerlei Tweede Kamerleden op de actie af, ook van nieuwe partijen, al gaan sommigen snel weer weg. Uiteindelijk worden een stuk of zeven Kamerleden toegesproken door voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU. “Het water staat ons aan de lippen”, zegt hij.

Daarna nemen vertegenwoordigers van WOinActie, vakbond FNV en studentenorganisatie ISO het woord. De werkdruk neemt ongezonde vormen aan en dat is voor niemand goed, leggen ze uit, ook niet voor de studenten.

Vicevoorzitter Freya Chiappino van de Landelijke Studentenvakbond gebruikt als enige een megafoon. Eerst vraagt ze de aanwezigen om meer afstand te houden. Een beetje schuldbewust wijkt iedereen uit elkaar. Daarna doet ze een beroep op de Kamerleden om de werkdruk te verlagen met meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs: “Zorg dat onze docenten ons niet meer midden in de nacht mailen. Zorg dat ze niet meer omvallen voor de collegezaal.”

Sirene

Protest in Den Haag
VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg staat na zijn duik de pers te woord. Beeld door: Feba Sukmana

Dan klinkt er een sirene en wordt er op trommels geslagen. De actievoerders lopen vastberaden de Hofvijver in, met een wetsuit onder hun kleren. Duisenberg draagt zijn grijze pak met roze stropdas eroverheen. Ze spatten met het water of houden hun vingers omhoog alsof ze watertrappelen.

Als ze uit het water komen, slaan ze goudkleurige warmtefolie om zich heen. “Het was koud, maar nodig”, zegt Duisenberg in zijn natte pak. De actie vindt volgens hem steun in een recent rapport van PwC over de financiering van het hoger onderwijs. En ook de werkgevers willen graag dat de overheid meer investeert in kennis en wetenschap. Tel daarbij op dat in alle steden acties worden georganiseerd. “Hoe serieus wil je het hebben?”