Ipek (student International Business Administration) is de beste vriendin van Karya en woont een paar deuren verder. Vlak nadat de man bij Karya vertrokken is, staat hij samen met een andere man bij Ipek in huis. Zij is dan net in een aangrenzende kamer, maar als ze de mannen ziet, staan ze al te graaien in de zakken van de jas die aan haar stoel hangt. Wederom vertrekken de mannen onmiddellijk als ze ontdekt worden. Gelukkig zat er niets in de jaszakken en zijn Ipek en Karya geen spullen kwijtgeraakt.

Vier soortgelijke incidenten

slot in Erasmus International House
Het betreffende elektronische slot. Beeld door: Tenant

Enorm geschrokken zijn ze wel, en ze zijn ook bang dat het nog een keer gebeurt. Het is namelijk niet het eerste incident in het studentencomplex. Eerder schreef Monica Panigrahy al in het studentenverenigingsblad Estimator over haar eigen ervaring. In november ontdekte ze bij thuiskomst dat geld en een aantal apparaten gestolen waren. Sindsdien zijn er volgens Monica zeker nog vier soortgelijke incidenten geweest. De SSH bevestigt via woordvoerder Madelon van Gameren dat er ‘drie of vier incidenten’ plaatsvonden. Ipek en Karya vermoeden dat het steeds om dezelfde daders gaat: twee lange, dunne mannen van tussen de 25 en 30 jaar.

Een andere overeenkomst: bij alle incidenten was er geen sprake van braaksporen aan de deur. De studentenkamers in het gebouw hebben elektronische sloten die met een plastic ‘druppel’ geopend worden. Een fysiek nachtslot ontbreekt. Achteraf is uit het elektronische slot af te lezen waarmee de deur is geopend, en daaruit blijkt volgens de SSH dat deur niet door anderen is geopend.

‘Deur goed dicht doen’

De politie heeft camerabeelden uitgelezen en ook de elektronische sloten geven aan dat er geen andere sleutel gebruikt is

Woordvoerder SSH

Hoe de mannen wel binnenkwamen is onduidelijk. Volgens Van Gameren gaat de SSH er vanuit dat de studenten hun deur niet goed dicht hebben gedaan. “De politie heeft camerabeelden uitgelezen en ook de elektronische sloten geven aan dat er geen andere sleutel gebruikt is.” Dan blijft er volgens de woningcorporatie nog maar één mogelijkheid over. “Wij hebben alle bewoners geïnformeerd en opgeroepen om zowel de eigen kamerdeur, de eigen voordeur en de portiekdeur altijd goed af te sluiten en geen onbekenden binnen te laten.”

Volgens Ipek, Karya en Monica is dat te simpel gedacht. De drie studentes kunnen op eigen houtje niet voorkomen dat anderen onbekenden het portiek binnenlaten, maar ze zitten wel met de gevolgen. Daarnaast zijn in alle gevallen de slachtoffers ervan overtuigd dat hun deur dicht zat. “Dat hebben ze ook expliciet gemeld bij de verhuurder”, zegt Monica daarover. Ipek: “Ze vallen vanzelf in het slot, je kunt ze van binnen niet eens zelf op slot doen.”

‘Weinig ondernomen’

De studenten ergeren zich eraan dat de SSH volgens hen weinig onderneemt. “Bewoners hebben gevraagd om meer camera’s of om een beveiliger, maar dat is allemaal nog niet geregeld. Toen er illegale coronafeestjes waren, organiseerde de SSH gelijk samen met de politie een bijeenkomst, maar nu blijven ze stil”, schrijft Monica in haar artikel. Ipek stelt dat de SSH heel makkelijk alle sloten had kunnen resetten. “Dan hadden wij in elk geval niet meer kunnen zeggen dat ze niets gedaan hebben. Maar zelfs dat is te veel gevraagd.”

Volgens woordvoerder Van Gameren heeft de SSH direct nadat de insluipingen werden gemeld de camerabeelden veilig gesteld voor de politie. “Daarnaast zijn er 24 uur per dag twee studentbeheerders in het pand die een extra oogje in het zeil houden. Ook de beheerder is extra vaak aanwezig. De beveiliging is oproepbaar en snel aanwezig indien noodzakelijk. Ook staan wij in nauw contact met de politie en rijdt de politie regelmatig langs als extra preventie.” Het herprogrammeren van de sleutels is volgens Van Gameren ‘geen oplossing op korte termijn’, ‘aangezien wij alle sleutels nu ook kunnen uitlezen. We zijn wel aan het onderzoeken of het een mogelijk is om een magnetisch slot aan te brengen, zodat de deur gemakkelijker in het slot valt.’

laptop bibliotheek_feba

Lees ook

‘Criminele bende actief op de universiteit’

Georganiseerde groepen van buiten de universiteit zijn volgens adviseur Safety and…

Lees één reactie