Rebekka is in september begonnen als sportcoördinator bij Erasmus Sport. Hoewel ze haar werkzaamheden midden in de pandemie begon, heeft ze samen met haar collega’s haar best gedaan om studenten zoveel mogelijk gelegenheid te bieden om te bewegen en actief te zijn, zover als de huidige omstandigheden dat toestaan.

Afgenomen

“Veel studenten voelen zich eenzaam en depressief omdat ze nooit op de universiteit komen om te studeren of te sporten. Bij sport draait het niet alleen om de lichamelijke inspanningen, maar ook om je van binnen goed voelen en de gelegenheid hebben om met andere studenten om te gaan. Nu is dit hun allemaal afgenomen.”

“Bij Erasmus Sport vinden wij het erg belangrijk om het goede voorbeeld te geven. We wilden studenten de gelegenheid geven om met ons in contact te komen, te laten weten dat we er voor ze zijn. Daarom hebben we onlangs contact opgenomen met verschillende universiteiten om te kijken hoe zij met deze situatie omgaan. En daaruit ontstond het idee voor de Walk & Talk”, legt Rebekka uit.

Open voor iedereen

rebekka kadijk erasmus sport
Rebekka Kadijk Beeld door: Eigen foto

Het initiatief is op 1 maart van start gegaan. En op dit moment kunnen alle studenten van maandag tot en met vrijdag een tijdblok reserveren met een willekeurige medewerker van Erasmus Sport, gewoon om een wandeling te maken en een goed gesprek te voeren. Dit gebeurt natuurlijk allemaal op een veilige afstand van 1,5 meter. “Deze activiteit staat open voor iedereen”, belooft Rebekka. “Dit willen we niet beperken tot de houders van de Erasmus Sport-pas.”

Tijdens de Walk & Talks kan over alles worden gesproken. “Je kunt praten over je gevoelens, je thuissituatie, je studie, sport, maar we kunnen het ook over het weer hebben. Natuurlijk kunnen we ook praten over corona, maar ik denk dat studenten een beetje coronamoe zijn”, gaat Rebekka verder. “Het is niet echt sporten, maar je bent wel buiten en je beweegt een uur lang. Eigenlijk is dit belangrijker voor je geestelijke gezondheid dan voor je lichamelijke welzijn. We zijn geen psychologen, we zijn vooral met sport bezig. Maar we kunnen je in ieder geval een luisterend oor bieden.” Rebekka vertelt dat elke medewerker die deelneemt aan dit initiatief een andere achtergrond heeft en andere levenservaring meebrengt. En dat vinden studenten interessant om meer over te horen.

Vast in een bubbel

“Veel studenten die zich aanmelden, zijn internationale studenten, of Nederlandse studenten die voor hun studie naar Rotterdam zijn verhuisd. Sommigen wonen in studentenhuisvesting en hebben met maar twee of drie mensen contact. Hun omgeving is zeer beperkt. Ze gaan niet naar de bibliotheek, studentenfeesten of andere gelegenheden, dus ze hebben het gevoel dat ze opgesloten zitten in een kleine bubbel. Wat zij willen is contacten leggen en nieuwe vrienden maken.”

Tot nu toe heeft Rebekka nog maar een paar Walk & Talks kunnen doen. Ze wil niet zeggen hoe die verliepen, omdat het zeer persoonlijke ontmoetingen waren. Maar over het algemeen is ze optimistisch over het initiatief. “We zijn geen psychologen. We zijn er ook niet om mensen te vertellen hoe de wereld in elkaar steekt, maar we hebben voldoende vrije tijd om studenten te helpen. Met het creëren van deze veilige en gratis ruimte willen we ervoor zorgen dat studenten zich gehoord en gewaardeerd voelen.”