eurekaweek 2020 Skadi corona foto Amber Leijen (8) (EM)

Lees meer

‘Ik had niet verwacht dat ik dit zou doen.’ Ruim opgezette gezelligheid bij Skadi

Het is een zomers tafereel op het terrein van Skadi aan het Noorderkanaal. De…

Bij studentenroeivereniging Skadi was het een beetje feest afgelopen dinsdag: de prosecco popte open toen duidelijk werd dat ze weer mogen in groepsverband. “We mogen eindelijk weer roeien met álle riemen die we hebben! Daar zijn we enorm blij om”, zegt een opgeluchte Floor Ruttenberg, president van Skadi. Roeien is geen contactsport dus ze konden afgelopen maanden nog wel enigszins trainen, maar het was behelpen. “Roeiers moesten met twee in een boot voor vier en het aantal vierpersoonsboten is schaars.”

De versoepelingen voor teamsporten buiten hadden de verenigingen en Erasmus Sport niet verwacht.  “De andere maatregelen lekten al een paar dagen eerder uit, dit werd pas de middag voor de persconferentie bekend. Wij maakten meteen een belronde om te overleggen hoe te anticiperen op de versoepelingen”, zegt Jon de Ruijter van Erasmus Sport. “In eerste instantie dachten we dat de groepslessen binnen weer konden starten, maar dat blijkt nu toch niet zo.”

Avondtraining met een avondklok

De sportverenigingen wachten nog af hoe de gemeente concrete invulling aan de maatregelen geeft. Ruttenberg hoopt dat wedstrijdjes binnen de vereniging mogelijk worden. “We hebben al plannen voor wat interne roeiwedstrijden. Ook willen we de wedstrijdtijden delen met andere verenigingen, zodat we toch nog een competitie-element met verenigingen uit andere steden hebben.”

Ook de voetballers van Antibarbari zijn van plan zo snel als mogelijk weer het veld te betreden. Voorzitter Julia de Wit merkte dat iedereen zo langzamerhand wel klaar was met de 1 op 1 trainingen op afstand, dus ook bij hen ging de vlag uit. “We puzzelen nu hoe we het met de avondklok gaan doen. Een aantal trainingen was later op de avond, dat kan nu niet natuurlijk. Misschien kunnen we de komende tijd weer wat interne toernooitjes organiseren, maar dat hangt af van de gemeente.”

De rugbyers van de Rotterdamse Studenten Rugbyclub (RSRC) zijn hoopvol. Ook zij wachten nog even op de laatste adviezen. “Rugby is natuurlijk wel iets anders dan badminton, dus we kijken wat mogelijk is.” Voorzichtig fantaseert voorzitter Kevin Cakim al over een coronaluwere zomer: “Misschien kunnen we wel een leuk feest houden op ons veld, desnoods met anderhalvemetervakken en loungegedeeltes om afstand te bewaren. Op ons veld is ruimte genoeg.”

Basketbal buiten de boot

Maar niet iedereen kan weer van start. De Ruijter van Erasmus Sport: “We proberen een aantal binnensporten naar buiten te verplaatsen, zo gaan de volleyballers gaan waarschijnlijk het beachvolleybalveld op, maar dat lukt niet voor iedereen. Op de campus is maar beperkt plek, dus het is puzzelen.”

IMG_9005
Baros in betere tijden. Beeld door: Jack Parker

De basketballers van Baros kunnen voorlopig nog niet sporten. Voorzitter Koen Slinger moet nog even geduld hebben: “In de buitenlucht zijn er in Rotterdam maar drie of vier goede basketbalvelden. Als het een beetje fatsoenlijk weer is – en goed weer is voor basketbal ook nodig om uitglijders te voorkomen – dan is de animo om daar te sporten groot. Die plekken kunnen wij dan niet claimen.”

En mobiele baskets? “Die zouden we dan moeten huren en we hebben al een enorm gat in de begroting, doordat de nationale basketbalbond ons vooralsnog gewoon voor een vol seizoen laat betalen. We zijn op dit moment in gesprek met de leden hoe we ze kunnen compenseren voor dit deels verloren jaar en tegelijkertijd als club financieel gezond kunnen blijven”, zegt Slinger.

‘Not on my watch’

Ook andere verenigingen hebben financiële zorgen. De Wit (Antibarbari): “Het is een slecht jaar. Inkomsten zijn er niet, kosten lopen door. De kantine genereert de grootste inkomsten en die mag nog niet open. Een deel van de contributie gaat naar Erasmus Sport. En we hebben wel wat korting van de KNVB gekregen, maar dat dekt het ontstane gat niet. Momenteel betalen leden ook contributie om het voortbestaan van de vereniging veilig te stellen.” RSRC herkent die worsteling. Cakim: “We zijn nog in gesprek met de de bond en Erasmus Sport om te kijken hoe we hier het beste uit kunnen komen.”

Jon de Ruijter zegt dat Erasmus Sport de verenigingen kan helpen als het water ze écht aan de lippen staat.  “Wij horen van meerdere kanten dat de financiën echt een issue zijn. Wij dragen al veel kosten voor ze, maar mochten er echt verenigingen op omvallen staan, dan gaan we met ze om tafel. On my watch is er nog nooit een club omgevallen.”