In het fictieve studentenhuis Casa Loco behoren ruzies, drama en liefde tot de orde van de dag. De educatieve serie, waarin het leven van studenten die samenwonen centraal staat,  is niet alleen leuk om te kijken,  ’maar zeker ook heel leerzaam’, zegt Houweling, die de serie bedacht. De hoogleraar gebruikt korte fragmenten uit de serie in zijn colleges om  theoretische collegeonderwerpen inzichtelijk te maken als alledaage problemen. Bijvoorbeeld: “In de eerste aflevering breekt Eva haar arm. Vervolgens  is ze bang dat ze zes weken geen inkomen meer zal hebben. Maar is dat eigenlijk wel correct? Dat soort vragen stel ik dan aan mijn studenten.”

Naast specifieke kennis over het onderwerp komen studenten ook meer te weten over brede, universitaire vraagstukken. ‘Zo schuwen we thema’s als inclusiviteit, eenzaamheid en studieschulden niet. Maar ondertussen wil iedereen natuurlijk vooral weten of Joyce nu wel of niet iets met Sjoerd krijgt.’ Niet alleen studenten hebben baat bij de serie.  “De serie is verbredend. Veel verschillende onderwerpen komen aan bod. Dat zorgt ervoor dat ik meer samenwerk met collega’s van andere disciplines, zoals economie.”

Ruben Houweling
Ruben Houweling

Het plan voor de serie lag er al een tijd, maar corona zorgde voor een versnelling van het proces. Het wordt namelijk tijd dat online colleges wat spannender worden, vindt Houweling. “Zo spannend dat ik hoop dat studenten ’s avonds in bed liggen en denken: ik kijk er snel nog eentje.” Er zijn pas twee afleveringen uit, maar de eerste reacties op Casa Loco zijn volgens Houweling lovend. “Veel studenten zijn nu al nieuwsgierig geworden en vinden het ook kwalitatief te gek.”

‘Studenten steken meer op van kwalitatieve beelden’

casa loco aflevering 1
Beeld uit de eerste aflevering van Casa Loco.

Eerlijk is eerlijk, het kost veel tijd, geld en energie om de productie te maken. Casa Loco kostte volgens Houweling tot nu toe tussen de 6000 tot 8000 euro per aflevering. Is  de serie dat ook echt waard? Houweling denkt van wel. “Absoluut. Als je als student een half uur lang zit te luisteren naar een predikant die een monoloog houdt dan ben je de aandacht al snel kwijt.” Studenten steken ook meer op van mooie, kwalitatieve beelden, denkt Houweling. “Ze kijken liever naar een goede YouTube-productie dan naar een webcam.”

Om de inhoud te bewaken werken twee collega’s van Houweling bij de master Arbeidsrecht mee aan de serie. Ook de Community for Learning & Innovation (CLI) ondersteunt het project. CLI richt zich op innovatie in het onderwijs aan de EUR.

Toekomstmuziek

Het plan is om in ieder geval nog drie of vier volwaardige seizoenen uit te brengen. “Ik wil dan nog meer samenwerken met studenten.” Houweling denkt daarbij bijvoorbeeld aan de studenten van Mediapsychologie. “Zij zouden bijvoorbeeld kunnen onderzoeken wat het effect van de serie is op studenten.”

“En als ik echt groot mag dromen dan zie ik de serie als iets groters dan alleen in Rotterdam. Hoe mooi zou het zijn als Groningse studenten het ook zien? Dan kunnen wij zeggen: die serie is in Rotterdam geschoten.”

casaloco

Bekijk EM TV over Casa Loco

EM TV: Leuker online onderwijs met Casa Loco en TeachEUR

Hoe kunnen docenten online onderwijs leuk en interessant houden voor studenten? In deze…