Wat is er precies veranderd?

Medewerkers ontvingen tot nu toe een vaste reiskostenvergoeding, die afhankelijk van het aantal werkdagen en de afstand tot het werk opliep tot ongeveer 100 euro netto per maand. De vergoeding liep ook door als ze geen reiskosten maakten vanwege vakantie, of als ze met de fiets naar hun werk gingen. Ook toen er tijdens corona veel thuisgewerkt werd, liet de universiteit – onder andere ter compensatie van gemaakte kosten tijdens het thuiswerken – deze vaste vergoeding toch doorlopen, met toestemming van de Belastingdienst.

Deze vaste vergoeding is gestopt per 1 januari. Vanaf nu krijgen medewerkers alleen nog een reisvergoeding voor dagen waarop ze daadwerkelijk naar kantoor reizen. Dat kan nog steeds via een kilometervergoeding, waarbij maximaal 30 kilometer per dag wordt vergoed met 19 cent per kilometer. De oude ov-vergoeding vervalt en wordt vervangen door een NS-businesskaart, waarvan de rekening direct naar de universiteit gaat. Wel blijft er een maximum van 250 euro ov-kosten per maand (bij een fulltime aanstelling). De kaart is aan te vragen bij HR.

Ook moet iedereen in de medewerkersportal bijhouden wanneer hij of zij op kantoor werkt en wanneer thuis. Op dit moment geldt dat iedereen volledig op thuiswerken geregistreerd staat in het personeelssysteem. Ook als medewerkers voorlopig thuis blijven werken, vraagt de HR-afdeling toch om dat de eerste keer door te geven. Daarna hoeft dat alleen als de situatie wijzigt.

Waarom verandert dit?

Eind september besloot de Belastingdienst dat het vanaf 1 januari 2021 niet langer mogelijk is om een onbelaste reiskostenvergoeding te verstrekken op dagen dat iemand thuis werkt, een fenomeen dat door corona enorm is toegenomen. Tot nu toe kregen medewerkers, onder andere afhankelijk van de afstand tussen hun woning en hun werkplek, een kilometervergoeding of een vergoeding van OV-kosten, met een minimum dat afhankelijk is van de reisafstand en het dienstverband, en met een maximum van 250 euro per maand bij een fulltime dienstverband. Inmiddels heeft de Belastingdienst de aanscherping van de regels uitgesteld tot 1 februari en moet de politiek er nog een definitief besluit over nemen, maar de universiteit houdt vast aan 1 januari.

Kan ik nog wel mijn reiskosten vergoed krijgen als ik onverwacht een dagje naar kantoor kom, terwijl ik mijn kantoordagen voor deze maand al heb doorgegeven?

Ja, dat blijft gewoon mogelijk. Je kunt in een volgende maand met terugwerkende kracht je registratie van thuiswerk- en reisdagen (kantoordagen) aanpassen en alsnog je reiskosten vergoed krijgen.

Kan ik mijn NS-businesskaart alleen gebruiken voor woon-werkverkeer of bijvoorbeeld ook voor binnenlandse zakelijke reizen?

Je mag de kaart voor woon-werkverkeer en voor andere zakelijke reizen gebruiken. De businesskaart is niet alleen te gebruiken in de trein, maar ook in de bus, tram of metro. Maar je mag hem bijvoorbeeld niet gebruiken voor deur-tot-deurdiensten, zoals de OV-fiets, taxi of NS-fietsenstalling. Privégebruik is ook niet toegestaan.

Hoe zit het met het maandelijkse maximum van de reiskosten? Gaat dat omhoog omdat je met de businesskaart duurder uit bent dan met bijvoorbeeld een voordeelurenabonnement?

De prijzen in het openbaar vervoer zijn in de afgelopen vijf jaar zo’n 10 procent gestegen. Desondanks is de maximumvergoeding voor openbaar vervoer al die tijd hetzelfde gebleven: 250 euro bij een fulltime aanstelling. Met de NS-businesskaart reis je buiten de spits (in het weekend de hele dag en op werkdagen tot 6.30 uur, van 9.00 uur tot 16.00 en na 18.30 uur) met 40 procent korting. Over een halfjaar evalueert de universiteit de regeling samen met de NS. Als een ander abonnement dan tot lagere kosten leidt, wordt dat op de NS-kaart gezet. De verwachting is echter dat de kosten voorlopig laag blijven vanwege het vele thuiswerken door corona.

Maar de vaste reiskostenvergoeding liep toch door ter compensatie van de kosten die ik nu thuis maak vanwege corona?

Daar kwam de coulance van de Belastingdienst inderdaad vandaan, maar het is nooit bedoeld als permanente oplossing. Uiteraard is het zo dat thuiswerkers extra kosten maken, zoals voor de verwarming, koffie, kantoorartikelen, internet en telefoon. Voor de internetaansluiting heeft de universiteit de vergoeding al verhoogd en ook is er in 2020 een regeling geweest om via het Persoonlijk Carrièrebudget artikelen aan te schaffen voor het thuiskantoor, zoals een monitor of een bureaustoel. Momenteel zijn de cao-onderhandelingen voor de universiteiten gaande, daarin wordt ook nagedacht over een algemene thuiswerkvergoeding. Daarnaast denkt de universiteit na over een meer permanente regeling voor  thuiskantoorfaciliteiten.

Lees 4 reacties