In de app Goodreads maakt Shirley Nieuwland (29) een lijst van gelezen boeken. “Ik lees niet meer zo veel als vroeger. Als meisje las ik zo veel dat mijn moeder bij de bibliotheek vroeg of ik meer boeken mocht lenen dan toegestaan op mijn abonnement. Zonder succes: de Bibliotheek in Spijkenisse wilde geen uitzondering maken.”

Een boek uit haar lijst dat indruk op haar maakte was A Christmas Carol van Charles Dickens. “Ik kocht het boekje vijftien jaar geleden, en heb het, zeker in de beginjaren elk jaar met kerst herlezen. De boodschap is een kerstgedachte: ‘Het leven draait niet om geld, maar om aandacht voor anderen.’”

A Christmas Carol vertelt het verhaal van de verbitterde, gierige Scrooge. In zijn leven is hij bezig met geld verdienen en verder veracht hij alles wat geen geld is. Een nacht voor kerstmis krijgt Scrooge bezoek van drie geesten die hem confronteren met zijn leven, een schrikbeeld. Gevoelens van spijt en medelijden veranderen hem na die nacht in een gulle, zorgzame man. “Als ik het verhaal herlees, word ik me ervan bewust dat ik zelf ook bezig kan zijn met carrière maken of geld verdienen. Het verhaal herinnert me eraan dat het leuk is om iemand blij te maken met een handgeschreven kaart of een stuk zelfgebakken taart.”

Het boek behoort tot Nieuwland’s favoriete genre: magisch realisme. “Door het magische element – de drie geesten – verplaats ik me naar een andere omgeving dan deze.” Nieuwland kijkt de huiskamer even rond. “Terwijl het realisme ervoor zorgt dat ik me in de hoofdpersoon kan inleven.” De combinatie van magie en realiteit luistert nauw. “Bij Lord of the Rings herken ik helemaal niks meer van mezelf, dat is te fantasy. Maar bij Harry Potter kan ik me wel verplaatsen in de personages, terwijl het verhaal zich ook in een heel andere wereld afspeelt.”

Massatoerisme

Als provendus houdt Nieuwland zich bezig met duurzaam toerisme. Ze onderzoekt de mogelijkheden om de leefbaarheid en het toerisme in een stad in balans te brengen. “Voor mijn onderzoek lees ik vooral papers, en af en toe een non-fictie boek. Donuteconomie van Kate Raworth bijvoorbeeld.  Zo’n boek lees ik tijdens werkuren. In mijn vrije tijd houd ik niet van boeken die me feiten en kennis bijbrengen,” zegt Nieuwland lachend.

Op de bovenste boekenplank in haar woonkamer staat een roman over de schaduwkanten van massatoerisme: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Het boek beschrijft hoe Europa wordt overspoeld door toeristen die zoeken naar een authentieke ervaring. “Het is fictie, dus ik vond niet dat ik binnen werktijd kon lezen, maar ik moest wel de hele tijd aan mijn onderzoek denken. Het boek opende opnieuw mijn ogen over de consequenties van toerisme, maar ik kan niet kopiëren wat de schrijver schreef. Ik doe mijn eigen onderzoek, met mijn eigen boodschap.”

En die boodschap heeft opnieuw met geld te maken. “Duurzame keuzes kosten vaak meer geld. Ik hoor mensen – mensen met geld – zeggen: ‘ik ga niet met de trein op vakantie, want dat kost 50 euro meer dan het vliegtuig.’ Voorheen dacht ik ook zo, maar als je een stofzuiger koopt voor in huis, kies je ook niet de allergoedkoopste, dan wil je er een die goed werkt. Het is jammer dat geld voor veel mensen de belangrijkste motivatie is om keuzes te maken op vakantie.

Ik ben zelf heel gemotiveerd als het om duurzaamheid gaat, maar ik moet ook rekening houden met anderen.” Ze kijkt naar de deur waarachter haar vriend Daniël zit te werken. “Voor mijn onderzoek gingen we drie maanden naar Valencia. We reisden per trein en hadden pech. Het station van Disneyland Parijs moest worden ontruimd vanwege een bommelding, waardoor wij onze overstap naar Spanje misten. In plaats van zestien uur waren we een dag en zestien uur onderweg. Ik vond het onderdeel van het avontuur, maar Daniël was minder enthousiast.”

Aantal boeken per jaar: “Ik ben blij als ik tien boeken per jaar lees!”

Laatst gelezen boek: De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón
Favoriete genre: fictie, magisch realisme

Belangrijkste motivatie: ontspanning

Shirley Nieuwland is Promovendus bij het Erasmus initiative Vital Cities and Citizens . Ze doet onderzoek naar duurzaam toerisme in steden als Rotterdam en Valencia. Op haar eigen website ParadiseFound blogt ze over haar bevindingen en ervaringen. Nieuwland deed de Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen aan de EUR en volgde een Master Stadsgeografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Willem Scholten – Ronald van den Heerik

Lees meer

Waarom Willem Scholten voor bildungsromans kiest

Boeken brengen verhalen. Aan de hand van een boek dat hen inspireert, vertellen…