Een festival organiseren in crisistijd

“Het bestuur werd in crisistijd al aangesteld. Daardoor wisten we al meteen dat we over een andere vormgeving moesten gaan nadenken. Omdat dit de eerste keer is dat we een online evenement organiseren, is het heel fijn dat we met de andere steden waar dit festival plaatsvindt kunnen samenwerken”, laat de organisatie weten. Stukafest tv, dat in februari elke vrijdag zal worden uitgezonden, bestaat namelijk niet alleen uit de acts van studenten uit Rotterdam, maar ook uit andere studentensteden zoals Nijmegen, Utrecht en Groningen. Het lag erg voor de hand om het festival online door te laten gaan, maar een goede uitvoering van de plannen is uiteindelijk de grootste uitdaging. We hebben daarom bijvoorbeeld besloten geen livestream te doen, maar alles van tevoren  op te nemen. Zo kunnen we de goede kwaliteit garanderen.”

Voordelen van een online event

stukafest-logo-rechthoek

De sfeer van dit jaar zal anders zijn dan andere jaren. Niet in een volle studentenkamer, maar achter je laptop alle acts volgen. Toch ziet de organisatie ook voordelen: “Ons doel dit jaar is om de culturele activiteiten in de stad te stimuleren. Dit is erg nodig, vooral dit jaar,  omdat de culturele agenda’s nagenoeg leeg zijn. Stukafest TV heeft de potentie meer mensen te bereiken en zo de local scene te ontdekken.”

“Een tweede en mooie bijkomstigheid van dit jaar is dat je niet alleen de acts uit je eigen stad kan zien, maar ook uit andere steden. Dit zorgt niet alleen voor nog meer interessante acts, maar ook voor meer bekendheid voor de artiesten zelf. “

Hoe het dit jaar in zijn werk gaat

Ook dit jaar kun je tijdens Stukafest je eigen programma samenstellen. Alleen in plaats van live, doorloop je de acts van jouw keuze online. Tussen de acts door ‘fiets’ je door de steden heen en krijg je een mooi beeld van een selectie van verschillende studentenhuizen in Nederland. Elke week zijn drie andere steden aan de beurt. De acts uit Rotterdam komen in week 7 (15 tot 21 februari) aan bod.

Lees hier onze verslaggeving van de vorige editie

Natte sponzen gooien naar de varkensman op Stukafest

Verslaggever Pietro Vigilanza dompelt zich onder in Stukafest - een evenement waar…

Financiering

Het organiseren van een groot online event als dit vergt veel extra organisatorische vaardigheden. ‘’We werken samen met 70 studenten uit twaalf verschillende steden en een nationaal bestuur. Het is altijd moeilijk om in de culturele sector aan financiële steun te komen, maar door pandemie was dit nog moeilijker. Daarom doen we dit jaar voor het eerst aan crowdfunding. We proberen hiermee een deel van de kosten  voor Stukafest tv te financieren.”

De organisatie heeft laten weten per 14 december genoeg geld ingezameld te hebben om een mooie 20ste editie te verzorgen en Stukafest 2021 in februari succesvol van start te laten gaan.