De vraag ‘wat is Stukafest eigenlijk?’ is heel moeilijk om ​​doordacht en coherent te beantwoorden. Stukafest heeft muziek, dramatisch acteerwerk en voorstellingen met onontdekt talent. De manier waarop het allemaal is verpakt, is heel bijzonder. Stukafest heeft bovendien niet een podium – in een avond heb je drie voorstellingsrondes in drie verschillende studentenkamers verspreid over Rotterdam.

Een deel van de spanning komt van het feit dat je een willekeurige studentenkamer  binnenloopt en geen idee hebt wat je daar gaat zien. De andere aanwezigen zien er net zo verward uit als jij, terwijl je vol spanning wacht tot de show begint.

(Tekst gaat verder onder de video)

Bron: www.youtube.com

‘Mislukte drugdeal‘

De avond begint met een voorstelling van queer-poëzie en spoken word. In het gezelligste ‘podium’ van de avond staan drie verschillende auteurs voor een microfoon en lezen ze gedichten voor. De thema’s variëren van hun gedachten over queerness en uit de kast komen, tot de sociale druk die daarmee gepaard gaat.

Daarna volgt de act van ‘Wilde Theater’, een pittig en volledig geïmproviseerd stuk van de theatervereniging van de Erasmus Universiteit. Daarin moeten vier acteurs vakkundig een spontaan plot bedenken dat is gebaseerd op willekeurige woorden uit het publiek. Daarnaast worden de acteurs tijdens het hele spel bijgestaan ​​door ‘gastacteurs’ uit het publiek. De acteurs moeten improviseren op een ‘openbaar park’ waar ‘een drugdeal misgaat’, gevolgd door een scène over een door de liefde gedreven ‘Bitcoin-investering om een huwelijk in Jamaica te bekostigen’.

Varkensman

De laatste voorstelling van de avond is ook de vreemdste. Bij het podium van ‘The Pig’ door Maya Castellini en Alessandro Manfredi word je begroet door een varkensman (een man met een varkensmasker) die depressief in een vuilnisbak ligt. Plots begeleidt een manische circusdame het publiek om vuilniszakken te pakken en in de prullenbak te gooien waar het ‘varken’ is. Vervolgens vraagt ze mensen om natte sponzen te pakken en het ‘varken’ schoon te maken totdat hij een man wordt. Een zeer eigenaardige voorstelling waarbij je meer vragen hebt dan antwoorden krijgt.

Zonder twijfel bewees Stukafest zich tijdens zijn dertiende Rotterdamse editie opnieuw. Weinig evenementen kunnen eigenzinnigheid net zo normaal laten lijken als Stukafest.