Studentenvakbonden krijgen massaal van studenten te horen dat online onderwijs geen goede vervanging biedt voor regulier onderwijs. LSVb-voorzitter Lyle Muns maakt zich zorgen om de studenten die alsmaar thuiszitten en wil dat de campus verder wordt geopend. “Veel studenten zitten op een klein kamertje of worden tijdens het studeren gestoord door broertjes of zusjes, de privacy van studenten wordt geschonden door online proctoring en online tentamens moeten opnieuw gemaakt worden omdat het systeem niet goed werkt. Veel studenten trekken het niet meer.”

Ook Younes Assou van de Universiteitsraad denkt dat studenten snakken om weer naar de campus te komen. “Het allerbelangrijkste is om meer studieplekken te regelen. Ik zie dat de universiteit en de gemeente daarmee bezig zijn. Maar ik vraag me af of er niet meer gedaan kan worden.”

Ontsmettingsgel ingang theil campus

Lees meer

‘Het hoger onderwijs is te voorzichtig’

Het hoger onderwijs biedt te weinig fysieke lessen aan, zegt de Leidse hoogleraar…

‘Docenten voelen zich net zoals studenten’

Ook docenten kijken uit naar het opengooien van de campus. Dat zegt vice-decaan onderwijs Jason Pridmore van de Erasmus School of History, Culture & Communication. “Docenten voelen zich net zoals studenten. Niemand houdt ervan om de hele dag naar een scherm te staren. We willen ons verbonden voelen met studenten en dat gaat moeilijk als we geen fysieke colleges hebben.”

Toch is het aanbieden van activiteiten op de campus niet zo makkelijk als het lijkt. “Ook al houdt het overgrote deel van de studenten netjes afstand, er is een kans dat een deel zich niet aan de regels houdt”, zegt Pridmore. “En ik zou het hartverscheurend vinden als er iemand ziek wordt omdat we kozen voor het fysiek aanbieden van colleges. Collega’s maken zich daar zorgen om.”

vlcsnap-2020-11-19-10h39m58s447

Lees meer

EM TV: Terugkeren naar de campus? ‘Het risico houdt mij ’s nachts wakker’

Studentenvakbonden pleiten ervoor dat studenten meer offline-onderwijs moeten krijgen.…

Hybride colleges zetten docenten onder druk

Ook het aanbieden van hybride colleges – waarbij studenten kunnen kiezen om fysiek of online aanwezig te zijn – is geen ideale oplossing, vindt Pridmore. Hoewel dit een uitkomst biedt voor studenten, worden docenten daardoor te veel onder druk gezet. “Docenten zijn dan heel veel tijd kwijt aan het organiseren van zo’n college. Hoe moeten zij bijvoorbeeld hun aandacht verdelen tussen vragen van de twee groepen? Het organiseren hiervan kost veel tijd en daardoor hebben ze minder tijd over voor andere belangrijke taken.”

Het kan niet snel genoeg gaan dat er weer meer mogelijk is op de campus, vindt Assou. “Het gaat hier wel om de gezondheid van studenten. Ik weet er zelf alles van. Ik heb zelf familieleden met gezondheidsproblemen en ik moet regelmatig bijspringen. Het is erg lastig om de thuissituatie te combineren met studeren thuis.”

Ook Pridmore ziet dat het geduld bij studenten en docenten op begint te raken. “Maar voor nu moeten we vooral onthouden dat deze situatie vergelijkbaar is met een oorlogstijd. We hebben veel restricties, maar die zijn ook echt nodig om veilig te blijven. We zijn uiteindelijk allemaal blij als we hier zo snel mogelijk doorheen komen.”

Tot nu toe zijn faculteiten op verschillende manieren omgegaan met het aanbieden van online en offline onderwijs. Naast Pridmore reageerden ook andere decanen op het al dan niet verder openen van de campus.

Jane Cramm, Erasmus School of Health Policy & Management

“Alle gebouwen staan leeg en daar word ik heel verdrietig van. We proberen in ons online programma de komende tijd meer rekening te houden met sociale interactie die losstaat van leerdoelen. We organiseren bijvoorbeeld online spellen. Het liefst doen we dat op de campus, maar we moeten rekening blijven houden met de richtlijnen van het RIVM. Toch zou ik heel graag zien dat diploma-uitreikingen weer fysiek zouden plaatsvinden. Er wordt al zoveel beperkt en dit is iets waar studenten erg naar uitkijken.”

Brigitte Hoogendoorn, Erasmus School of Economics

“Hoewel de nadruk bij onze faculteit ligt op online onderwijs doen we er alles aan om on campus onderwijs mogelijk te maken met prioriteit voor eerstejaars. Zo organiseren we fysieke campusdagen waarbij activiteiten van meerdere vakken op een dag gevolgd kunnen worden. Dat is dan heel erg passen en meten, want docenten moeten hun lesplannen daar op aanpassen. Ik kan me goed voorstellen dat het lijkt alsof er weinig wordt gedaan om studenten naar de campus te halen. De universiteit ziet er nou eenmaal uitgestorven uit. Maar achter de schermen gebeurt het maximaal haalbare gegeven de restricties.”

Eric Waarts, Rotterdam School of Management

“We zijn een hele grote faculteit en veel studenten van ons zitten in het buitenland. Als richtlijnen worden aangescherpt kan de campus zo weer dichtgaan. Wij richten ons daarom op zekerheid zodat studenten en docenten weten waar ze aan toe zijn. Ik vrees dat we de komende maanden nog niet aan fysieke colleges kunnen beginnen. Ik denk dat we dat risico niet moeten opzoeken. Wel zijn we bezig met het organiseren van kleinschalige activiteiten en is het denk ik goed om meer fysieke werkplekken te creëren.