De politie trof zaterdagavond zo’n 150 studenten aan in het atrium van het Xiorgebouw.
Een student die anoniem wil blijven (naam bij redactie bekend) was getuige van het feest. “Een paar studenten nodigden mensen uit in de gemeenschappelijke ruimte om negen uur, wetende dat de beveiliging meestal komt en sluit om tien uur. Er waren daar veel mensen, ze praatten, deden spelletjes, dronken wat en hadden het gezellig. Er was geen aandacht voor het houden van afstand en het volgen van de coronaregels. Eerstejaars studenten willen mensen leren kennen, wat nu heel moeilijk is. De beveiliging kwam zoals verwacht en mensen renden weg om zich in verschillende kamers te verstoppen.”

Kat-en-muisspel

Toen de politie een einde aan het feest wilde maken ontstond er een kat- en muisspel tussen studenten en politie op de campus, aldus de student. De politie zou enkele boetes hebben uitgedeeld.

De beveiliging van het studentencomplex wordt door dit incident opgeschroefd. Al in een eerder stadium sloten beveiligers de gemeenschappelijke ruimtes in Xior vanaf tien uur ’s avonds af om groepsvorming te voorkomen. Dit gebeurt vanaf nu eerder op de avond. “Wij blijven met het hele team waken dat alle maatregelen worden gerespecteerd en blijven de studenten ook wijzen op hun verantwoordelijkheid hieromtrent”, aldus Robin Cremers namens verhuurder Xior.

'Onverantwoord en onacceptabel'

Ook de universiteit heeft de studenten die op de campus wonen aangesproken met een brief afgelopen dinsdag. In de brief, die in het bezit is van EM, wijst de universiteit de studenten op hun ‘burgerplicht’ om de coronamaatregelen van de overheid na te leven, en ook om hun verantwoordelijkheid te nemen als vertegenwoordiger van de Erasmus Universiteit. “Wij zijn genoodzaakt strengere maatregelen te nemen, als de regels niet worden nageleefd”, aldus de brief aan de voornamelijk internationale studenten.

In een reactie aan EM laat de universiteit weten het gedrag van de betreffende studenten ‘onverantwoord en onacceptabel’ te vinden. Eerder op donderdag vertelde wijkagent Shelley van der Veen in EM TV dat studentenfeesten grote druk op de Rotterdamse politie veroorzaken.