BKK Benoit Kassa Koumba Grote Prijs van Rotterdam 3 – Dietrich van Gobbel
Beeld door: Dietrich van Gobbel

Vijf jaar geleden, in 2015, vertelde een 19-jarige student Internationale Bedrijfskunde (IBA) zijn verhaal in het Erasmus Magazine. Benoit Kassa Koumba is echt een wereldburger. Hij is geboren in Gabon, woonde in Brunei, Frankrijk en Nigeria, maar belandde uiteindelijk in Nederland. Hij raakte gecharmeerd van de Nederlandse manier van leven, diversiteit en open aard en besloot zich hier te vestigen en in te schrijven aan de Erasmus Universiteit. Maar zijn verhaal ging niet over reizen over de wereld, zijn verhaal ging over Benoits ware passie: muziek. 

Sinds zijn zestiende maakt hij hiphopmuziek in zijn slaapkamer. Met experimenteren en verkennen van verschillende gebieden van het creatieve proces groeide zijn kunst. En zo ontwikkelde hij zijn eigen stijl: hiphop en rap met invloeden van reggae, house, jazz en blues. En toch was het nooit de droom van Benoit om professioneel muzikant te worden, zijn focus lag elders. “Natuurlijk zou het geweldig zijn om iets met mijn muziek te bereiken, maar ik zou het nooit mijn studie laten belemmeren. Onderwijs is veel belangrijker”, zei hij in EM. Vijf jaar later nam hij weer contact op met geweldig nieuws. Benoit heeft een lokale muziekprijs gewonnen: de Grote Prijs van Rotterdam.

Toen je de vorige keer met EM sprak, was je een 19-jarige IBA-student die geen plannen had voor een professionele muziekcarrière. Wat is er sindsdien veranderd?

“Ik breng al sinds 2010 muziek uit. Ik downloadde dingen van YouTube, daar zong of rapte ik overheen en zette dat op internet. Al snel werd mijn studiegenoot mijn producent. Hij verzorgde het instrumentale gedeelte, ik schreef er tekst voor en deelde het resultaat met de wereld. In die tijd had ik hier en daar wat optredens, open podium-optredens.” 

“Later formeerde ik een kleine band en kreeg meer aanvragen voor optredens. Ik breidde mijn netwerk uit en werkte met meer artiesten in Rotterdam samen. Tegenwoordig pak ik het professioneler aan. Ik investeer meer in mijn muziek, zowel geld als tijd. Muziek is een groter deel van mijn dagelijkse leven geworden, maar het is nog steeds niet mijn fulltime baan.”

BKK Benoit Kassa Koumba Grote Prijs van Rotterdam 2 – Dietrich van Gobbel
Beeld door: Dietrich van Gobbel

Hoe gebruik je jouw IBA-opleiding in je muziekcarrière?

“Door mijn studie ben ik zakelijker geworden en ontdekte ik een extra dimensie in muziek. Ik kreeg een andere kijk op kunst, ik realiseerde me dat muziek ook een bedrijf is. Overdag werk ik in Amsterdam als digital marketing consultant, maar mijn avonden zijn voor muziek. Mijn huidige functie sluit ook aan bij wat ik in muziek doe. Voor muziek moet je ook reclame maken, je doelgroep vinden en andere digitale marketingmiddelen gebruiken. En dit alles gekoppeld aan de passie, die helemaal los staat van cijfers of de resultaten.”

Welk deel van het creatieve proces vind je het leukst?

“Niets is mooier dan de voldoening die je voelt als je alles ziet samenkomen en je hoort dat jouw nummer wordt gedraaid. Dit is voor mij het hoogtepunt. Daarna komt optreden met de band. Dat is volgens mij een van de mooiste ervaringen: zien hoe verschillende energieën samenkomen.”

Bron: open.spotify.com

Onlangs won je een lokale muziekprijs, de Grote Prijs van Rotterdam. Hoe ging dat?

“Een tijdje geleden hoorde ik over deze wedstrijd en ik besloot deel te nemen in een van de vijf categorieën. In elke categorie worden vier finalisten geselecteerd. Deze finalisten treden op in zalen, zoals Bird, en strijden voor een van de twee prijzen: de juryprijs en de publieksprijs. Ik deed mee in de categorie hiphop. Vorig jaar probeerde ik voor het eerst mee te doen, maar ik werd niet voor de finale geselecteerd. Dit jaar werd ik wel geselecteerd en ik won de juryprijs.  

“De winnaar krijgt een geldbedrag en vele andere extraatjes. Zo kan ik bijvoorbeeld iemand in Nederland uitzoeken voor het volgen van een persoonlijke masterclass. Ik denk dat ik iemand van Spotify kies om meer te leren over de best practices. Ik krijg ook een buddy uit de muziekindustrie, die mijn vorderingen een aantal maanden gaat volgen. En ook wordt de winnaar van deze prijs genomineerd voor de prijs voor de meest veelbelovende artiest van Rotterdam bij de Rotterdam Music Awards.” 

En wat nu?

“Ik ben genomineerd voor de prijs voor de meest veelbelovende artiest van Rotterdam en die prijs wil ik graag winnen. Ik kijk ook uit naar het moment dat ik weet dat fulltime muziek maken haalbaar is, zonder grote risico’s te lopen. Helaas is dat nog niet mogelijk. Als ik eerlijk moet zijn: mijn baan als consultant betaalt beter.”

2020 Lucas Vermeer – hoofdfoto

Lees meer

Muzikant en student Lucas Vermeer brengt eerste EP uit: ‘Alles aan mij is behoorlijk Nederlands’

Tijdens zijn uitwisseling ‘songwriting’ in Engeland, schreef EUR-student Lucas…