Medewerkers moeten de komende drie weken thuiswerken, tenzij ze fysiek onderwijs moeten geven of locatiegebonden onderzoek uitvoeren. Het fysieke onderwijs op de campus is geroosterd en blijft ongewijzigd. Daarnaast gaat de universiteit ‘het online onderwijs verder optimaliseren’. Verder kunnen studenten gebruik blijven maken van de studieplekken op de campus en de universiteitsbibliotheek.

Tijdelijk

Deze maatregelen zijn tijdelijk, benadrukt Brinksma. “Als de maatregelen goed werken, dan kunnen we langzamerhand onze deuren weer openen. Zo niet, dan gaan we over drie weken richting een lockdown.” Ook zoekt de universiteit (online) alternatieven voor het organiseren van grote evenementen, zoals diploma-uitreikingen en de Dies Natalis.

Schermafbeelding 2020-09-28 om 20.38.33

Lees meer

Aanscherping coronamaatregelen, onderwijs vooralsnog uitgezonderd van belangrijkste maatregelen

De overheid scherpt landelijke maatregelen vanwege stijgende besmettingsaantallen…

Eigen initiatief

facemask
Flyer bij de StudyStore

Op de campus zijn dinsdag nauwelijks veranderingen te zien. Supermarkt Spar voert bijvoorbeeld geen beleid met betrekking tot het mondkapje. “Klanten zijn niet verplicht om een mondkapje te dragen”, aldus medewerker Stacey Markus. “In principe hebben we alle regels gehandhaafd. Het enige wat we nu doen, is nog meer opletten of de maatregelen worden nageleefd.”

Bij de StudyStore verzoeken ze klanten om vanaf woensdag een mondkapje te dragen. De winkel hangt onder andere flyers op met de tekst ‘Please, wear a facemask’. “We doen het uit eigen initiatief”, vertelt medewerker Siham Bouhtala. “We kunnen klanten niet verplichten, maar hopelijk gaan ze door deze oproep toch mondkapjes dragen.” Bouhtala vindt het dragen van mondkapjes wel belangrijk, naarmate het drukker in de winkel wordt. “Nu is het relatief rustig, dan overschrijd je sowieso het maximale aantal van vijf klanten niet. Maar volgende week begint bijvoorbeeld het nieuwe collegeblok van de rechtenstudenten, dan verwachten we een grotere toestroom”, vult collega Kommer Hakkenbrak aan.

Mensen vertrouwen

WhatsApp Image 2020-09-29 at 18.47.29
Don Quebral (links) en Bea Quintos waren vrijwel de enigen die dinsdag mondkapjes droegen op de campus. Beeld door: Feba Sukmana

Voor de Food Plaza lopen Filipijnse studenten Don Quebral en Bea Quintos. Zij zijn vrijwel de enigen die dinsdag mondkapjes dragen op de campus. Ze zijn net een paar dagen geleden aangekomen in Nederland en verblijven eigenlijk nog zo veel mogelijk op hun kamer in het Hattagebouw. Maar vandaag moeten ze even boodschappen doen. “Wat betreft coronamaatregelen is het hier zo anders dan in ons land. Hier gaat het om het vertrouwen dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen, terwijl het in de Filipijnen om harde maatregelen gaat, zoals een totale lockdown, checkpoints en een avondklok.

De studenten Urban Management and Development weten dat mondkapjes niet verplicht zijn, maar kiezen er toch voor om één te dragen. “Wij dragen mondkapjes omdat we bang zijn om mensen te besmetten”, vertelt Quintos. Voordat ze naar Nederland vertrokken moesten ze zich laten testen en hun uitslag was uiteraard negatief. “Maar je weet nooit of je tijdens de reis iets oploopt”, zegt Quebral. “Dus better safe than sorry.”