“De bottom line is: wij doen ons best, maar het virus doet het beter”, zei coronaminister Hugo de Jonge (CDA) maandagavond in de persconferentie. Het kabinet kondigt verscherpingen in maatregelen aan, vanwege snel oplopende besmettingen. “Het loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te lopen, met een landkaart die rood kleurt,” zegt Rutte. De Jonge: “Vandaag zijn ruim 100.000 mensen besmettelijk.”

Vanwege die oplopende besmettingen gaat met ingang van dinsdag de horeca (waar de meeste studentenverenigingen ook onder vallen) dicht om 22.00 uur. Vanaf 21.00 uur mogen er geen mensen meer naar binnen. In ruimtes mogen maximaal dertig mensen zitten, buiten maximaal veertig. Voor thuis geldt het dringende advies: “Niet meer dan drie mensen vanaf dertien jaar op bezoek”, zegt Rutte.

Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan

Ook wil het kabinet dat mensen meer thuis gaan werken. Rutte: “Werk thuis tenzij het echt niet anders kan. Die maatregel heeft in het voorjaar heel veel effect gehad. Voor werkgevers geldt: neem je verantwoordelijkheid en regel het samen. Even geen teambuilding of bedrijfsuitjes. Als er toch besmettingen zijn dan kan besloten worden een werkplek veertien dagen te sluiten.” Hoe de Erasmus Universiteit hiermee omgaat is nog niet duidelijk.

Specifiek voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zal vanaf morgenavond het advies gelden: draag een mondkapje in de winkel en de horeca. Dit is een advies en geen verplichting, winkeliers en horecauitbaters mogen dit deurbeleid maken en op basis daarvan mensen weigeren die geen mondkapje dragen.

De maatregelen zullen voor drie weken van kracht zijn. Het Kabinet verwacht dat de effecten van deze maatregelen pas binnen tien tot veertien dagen te merken zijn, vooralsnog zullen de besmettingsgetallen daarom nog oplopen. Mochten na drie weken de besmettingscijfers nog oplopen, dan neemt het Kabinet ingrijpender maatregelen. “Dan gaan we weer richting de lockdown light,” zei Rutte.

Een woordvoerder van de Erasmus Universiteit laat weten dat er dinsdag overlegd wordt over wat de maatregelen betekenen voor studenten en medewerkers.