De zogeheten starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers met minstens twee en hooguit zeven jaar werkervaring na hun promotie. Met de beurzen, die oplopen tot 2,5 miljoen euro per stuk, kunnen zij een eigen onderzoeksteam aan het werk zetten.

Rietveld en Kok
Niels Rietveld en Rianne Kok

Dit keer kende de Europese onderzoeksraad ERC 436 beurzen toe, voor een totaalbedrag van 677 miljoen euro. Dat is 56 miljoen euro meer dan vorig jaar. De slagingskans was zoals altijd klein: slechts 13 procent van alle aanvragen werd gehonoreerd.

Duitsland is de grote winnaar van deze ronde met 88 beurzen. De tweede plaats is voor het Verenigd Koningrijk, dat er 62 wist te bemachtigen. Hierop volgen Nederland (42), Frankrijk (38) en Zwitserland (34).

Robots

Van alle starting grants sleepte Nederland 9,6 procent in de wacht. De laureaten doen onderzoek naar de meest uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen: van robots gemaakt van zachte materialen tot de invloed van zwangerschap op het menselijk brein.

Net als vorig jaar gingen de meeste beurzen in ons land naar wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (8). Ook de Universiteit Utrecht doet het goed (5), gevolgd door de Universiteit Leiden (4) en de NWO-instituten (4).

Boos

Al jaren presteert Nederland opvallend goed in het aanvragen van Europees onderzoeksgeld. Niet voor niets waren de universiteiten woedend toen voor de vakantie bleek dat er miljarden minder worden uitgetrokken voor het Europese wetenschapsbudget dan aanvankelijk de bedoeling was.

Update 4 september: Een eerdere versie van dit artikel vermeldde per abuis dat de Erasmus Universiteit van alle Nederlandse universiteiten het kleinste aantal beurzen had binnengehaald. Dit is onjuist: Groningen, Tilburg en Twente krijgen één beurs, de EUR twee.

Lees 4 reacties