“We vonden het lastig om dingen te bedenken die leuk zijn als je heel de avond aan je tafel moet zitten. Het zijn veel drankspelletjes geworden”, verklaart ESN-bestuurslid Hanneke van der Meer (21, Econometrie). Ze is erg tevreden over de opkomst. “Ik ben heel blij dat er een rij staat. In september proberen we veel offline evenementen te doen. Het leuke van ESN is dat iedereen altijd welkom is, en waar ga je anders heen op dinsdag? Hier kunnen mensen op een veilige manier borrelen, de bewakers zijn gelukkig heel streng.”
Vriendjes worden
ESN zit tussen een studie- en studentenvereniging in en valt onder het International Office. “Wij zijn er in de eerste plaats voor internationale studenten maar in de praktijk komen op onze evenementen ook een hoop Nederlandse studenten af”, vertelt ESN-president Rolland Masebu (24, Bestuurskunde).
Drie jaar geleden belandde Rolland op precies dezelfde eerste ESN-borrel van het jaar. “Het was ook letterlijk mijn eerste dag op de universiteit. Ik had op internet gezocht wat er te doen was en kwam hier ’s avonds in mijn eentje. In de rij heb ik meteen vrienden gemaakt. Of het een leuke avond was kan ik me niet herinneren, maar ik denk het wel. Anders was ik niet teruggekomen.”

Ook voor hem was het leren kennen van nieuwe mensen de belangrijkste motivatie om zich bij de vereniging te voegen. “ESN maakt dat makkelijker. Ik was 13 toen ik vanuit Tanzania naar Nederland kwam. Het was niet eenvoudig om vrienden te maken. Internationale studenten komen hier allemaal alleen en weten ook niet direct hoe dat moet. Dus wij helpen ze om vriendjes te worden. Als we iemand alleen zien binnenkomen, spreken we die meteen aan en zetten we die aan een tafeltje.”
Fluisterspel
Om hem heen lijkt dat goed te lukken. Verschillende groepjes schuiven bij elkaar aan, want volgens de coronaregels moet iedereen zitten. Er wordt vooral veel gekaart én gedronken. “Mensen zijn blij, ze drinken. De drankjes zijn hier goedkoper dan waar dan ook in de stad.” Om tien uur loopt de rij voor de deur tot aan het zebrapad. Door de speakers klinkt Talk Dirty van Jason Derulo. Achter hem heeft een bestuurslid zojuist de Jenga-toren omgegooid. “Nu moet je drinken, Tamara!”
Op gelamineerde A4’s die op tafel liggen staan spelsuggesties. Zoals het fluisteren van een vraag over het gezelschap in iemands oor. Het antwoord is altijd een van de tafelgenoten, en als diegene de vraag wil horen moet hij of zij drinken. “Het moet wel een stoute vraag zijn want we zijn tenslotte allemaal studenten. Vanwege corona raden we wel aan om de vraag op je telefoon te typen in plaats van te fluisteren”, benadrukt Rolland. Om dezelfde reden zal er ook niet gedanst worden. “Nee, niet dansen, dan gaan mensen aan elkaar zitten. Of nou ja, niet meteen aan elkaar zitten, maar het is moeilijk om afstand te houden.”

Binnen is het inmiddels ook vol. Hansi (21, Economie, Sri Lanka) zit aan een tafel met twee vriendinnen. “Ik ben geen fan van uitgaan op deze manier, maar gezien de omstandigheden is dit het hoogst haalbare. Ik ben vooral uit nieuwsgierigheid gekomen, niet omdat ik verwacht had dat het leuk zou zijn.” Studiegenoot Liza (22, Rusland) houdt sowieso niet van ESN Tuesdays. “Het is niet echt mijn vibe. Het zijn allemaal studenten die dronken worden, wat op zich leuk zou kunnen zijn, maar hier knoeien ze alleen maar hun drankje op je.” Malvika (21, India): “Ik kwam hier in mijn tweede jaar bijna elke week, nu bijna nooit meer. Voor mij is ESN Tuesdays dronken worden en je de volgende dag niets herinneren.”
Andere gesprekken
Een tafel verderop is een groep Nederlandse studenten net binnengekomen. Luc (21, Internationale Bedrijfskunde) vindt het ‘een van de betere borrels in coronatijd’. “Als ik deze avond extrapoleer naar hoe een reguliere ESN Tuesdays zou kunnen zijn, denk ik dat het mijn gemis is dat ik nooit eerder ben geweest.” Het dansen mist hij eigenlijk niet. “Meer het staan en socialiseren met andere mensen.” Mensen? “Mijn vriendin waardeert het als ik ‘mensen’ zeg in plaats van ‘meisjes’.”
Tafelgenoot Alex (22, Econometrie) is wel al vaker geweest. “Met internationals heb je toch al snel andere gesprekken. Omdat je woordenschat in het Engels minder is, praat je al snel over veel verschillende dingen. En ze hebben een ander achtergrondverhaal dan ik.”
Op initiatief van een passerend bestuurslid wordt het fluisterspel gespeeld. Wie is de grootste Tinderflirt? “Luc, oh jee, dat wordt genoteerd.” Wie kan het beste twerken? “Wouter, zullen we even een liedje voor je aanvragen?”
Wouter (21, Bedrijfskunde) is eigenlijk een beetje teleurgesteld in de avond. “Ik had verwacht dat het echt een club was. Dat je echt mocht staan enzo.” Gijs (21, Bedrijfseconomie): “Deze avond is eigenlijk net als beleggen. Je moet er niet te hoge verwachtingen van hebben.”
