Het slavernijverleden is een Nederlands, en dus ook een Rotterdams verleden. Vanaf het eerste moment van de slavenhandel was Rotterdam betrokken, maar de slavernijgeschiedenis stopte niet bij de afschaffing van de slavernij in 1863. Ook niet na de tien jaar waarin slaafgemaakten vervolgens nog moesten werken op plantages. Geschiedenissen werken door in het heden. Daarom begint de podcast bij het begin van de stad Rotterdam, en eindigt de laatste aflevering bij het protest naast en op de Erasmusbrug in juni van dit jaar.

Illustratie Podcast Nooit Bewust Opgeslagen – Ez Silva_vierkant (1)

Onderdeel van de Special

Nooit Bewust Opgeslagen, de podcast over het Rotterdamse slavernijverleden

Weet jij waar je nog sporen kan zien van het Rotterdamse slavernijverleden, of van de…

Nieuw Rotterdam

Het verhaal over Nieuw Amsterdam is bekend, dat werd later New York. Dat er ook een Nieuw Rotterdam was, is veel minder bekend. In de negentiende eeuw is in Suriname een heel nieuw gebied ontwikkeld om plantages aan te leggen, zo vertelt Van Stipriaan verder in de eerste aflevering. “En de hoofdplaats daarvan werd genoemd: Nieuw Rotterdam.” Ook waren er plantages en forten met de naam Rotterdam, maar soms hadden schepen of plantages ook namen die op een indirectere manier naar de havenstad verwezen. Een voorbeeld is ‘Maasstroom’, ook onmiskenbaar afkomstig uit Rotterdam.

Was Rotterdam groot in de slavenhandel?

“Rotterdamse kooplieden waren eigenlijk ook de pioniers van de Nederlandse slavenhandel, zou je kunnen zeggen”, vertelt historicus Gerhard de Kok in de tweede aflevering van Nooit Bewust Opgeslagen. Hij deed tijdens archiefonderzoek nog een ontdekking over de betrokkenheid van Rotterdam in de slavenhandel. Deze nieuwe informatie gaat over het eerste schip dat zwarte tot slaafgemaakten naar Nederland vervoerde, nog voor de oprichting van de Verenigd Oost-Indische Compangie. Slaafgemaakten kwam zelden in Nederland, want slavernij was hier verboden. Het schip bereikte Zeeland aan het einde van de zestiende eeuw. “Er is altijd gedacht dat dit schip door Nederlandse kapers veroverd is op de Portugezen. Het was een Portugees slavenschip en Nederland was toen in oorlog met Spanje en Portugal. Maar als je verder gaat kijken in de stukken lijkt het er toch verdacht veel op dat het een Nederlands slavenschip was, en dat er ook een sterke Rotterdamse link is. De reder of eigenaar, degene die dat schip de zee op heeft gestuurd, was een Rotterdammer. Rotterdamse kooplieden waren eigenlijk de pioniers van de Nederlandse slavenhandel, zou je kunnen zeggen.”

Hoe groot Rotterdam was in de slavenhandel is afhankelijk van waar je naar kijkt, zegt De Kok. Vanuit Zeeland en Amsterdam vertrokken meer schepen. “Maar dat is niet het hele verhaal.” Want, zo vertelt hij, Rotterdam leverde bijvoorbeeld wel buskruit aan Zeeuwse slavenschepen. Rotterdam was dus niet de grootste, Nederlandse speler, maar ‘was er absoluut bij betrokken’.

Nooit Bewust Opgeslagen, de podcast over het Rotterdamse slavernijverleden is vanaf dinsdag 25 augustus te luisteren bij OPEN Rotterdam en Erasmus Magazine. Luister hier de eerste aflevering:

Bron: soundcloud.com
Lees één reactie