Er komen nog steeds studenten de aula binnenlopen wanneer Tom van Gogh, vicevoorzitter en programmamanager, de bijeenkomst opent met een veelbelovende uitspraak: “Bij STAR geven we je de kans te leren, te groeien en uit te blinken.” Hij vraagt alle studenten om hun telefoon te pakken en deel te nemen aan de Kahoot-quiz. Je kunt niet als smoesje gebruiken dat je geen wifi hebt, want je kunt ‘96EUR’ sms’en naar een speciaal telefoonnummer om het wachtwoord op te vragen.

De quiz is de rode draad van de bijeenkomst. “STAR is de grootste studievereniging van Europa” is de eerste stelling van de quiz en het publiek slaakt een kreet van verbazing wanneer dit waar blijkt te zijn. STAR heeft meer dan 6500 leden en voor slechts 15 euro kun je gedurende je hele bachelor lid zijn. “We geven zo veel korting dat je je bijdrage na één blok hebt terugverdiend,” zegt Van Gogh. De andere quizvragen gaan over de 450 jaarlijkse evenementen, de reisjes die tijdens het opleidingsprogramma worden georganiseerd en de RSM Star Case Club, een club die samenwerkt met professionals als EY en Deloitte om businesscases op te lossen.

Sparta marsch

star_eurekaweek_03
Beeld door: Aysha Gasanova

In het tweede deel van de quiz worden de nieuwe studenten getoetst op hoe goed ze Rotterdam kennen. Bijna alle studenten weten wie de burgemeester van Rotterdam is en zijn bekend met het beroemde Rotterdamse gezegde: ‘Hebbie in je nest gezeken?’, wat betekent dat je vroeg bent opgestaan.

Niet iedere vraag wordt echter juist beantwoord. Wist je bijvoorbeeld dat de officiële naam van de Koopgoot eigenlijk Beurstraverse is? Weinig studenten in het publiek weten dat. De muzikale kennis van de studenten wordt ook op de proef gesteld aan de hand van verschillende beroemde Rotterdamse liedjes. Gelukkig herkennen veel studenten het beroemde lied Allermooiste Rotstad. Er stijgt gejuich op onder de voetbalfans als de ‘Sparta Marsch’ wordt gedraaid.

Kortingen

Aankomend bedrijfskundestudent Mark vindt de quiz een slimme actie van de organisatoren. “Zo wordt het een interactieve bijeenkomst. Dat is veel leuker dan 45 minuten lang naar iemand luisteren.” Hij wil lid worden van STAR. “Ik weet nog niet zeker of ik heel actief zal zijn, maar de kortingen die je met het lidmaatschap krijgt zijn altijd mooi meegenomen.” Masterstudent Ahrim uit Zuid-Korea heeft een paar opmerkingen over de bijeenkomst. “De quiz was vooral gericht op nieuwe bachelorstudenten en het zou leuk zijn geweest als ze iets meer informatie voor masterstudenten hadden gegeven. Ik wist bijvoorbeeld dat STAR vaak bij bedrijven op bezoek gaat. Voor mij zou het handig zijn geweest als daar iets dieper op in zou zijn gegaan.”

Matthijs van Kesteren, manager commerciële betrekkingen van het STAR-bestuur, is ietwat teleurgesteld over hoe anders het academische jaar deze keer van start gaat. “Normaal gesproken zouden we tijdens de Eurekaweek barbecues, borrels en andere sociale bijeenkomsten organiseren. Helaas was dat dit jaar niet mogelijk.” Vanwege het coronavirus en de extra beperkingen moest STAR de plannen kort van tevoren aanpassen. “Dat was niet leuk, maar niemand kan er iets aan doen en we proberen er het beste van te maken.”

star_eurekaweek_04
In de zaal zit iedereen verspreid om anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Beeld door: Aysha Gasanova