Tommaso Fanin was bijna klaar met zijn scriptie voor zijn master in Cultural Economics & Entrepreneurship, toen het coronavirus Nederland en zijn studentenleven in zijn greep kreeg. Hij besloot in mei terug te gaan naar zijn ouderlijk huis in Bologna, Italië.

Waarom ging je uit Rotterdam weg?

“Op dat moment vertrokken de meeste van mijn vrienden uit de stad en ik wilde tijdens mijn quarantaine liever niet alleen zijn. Ik besloot samen met mijn ouders in quarantaine te gaan en mijn scriptie daar af te maken. En daarna vakantie te houden in Italië.”

“De reis ging eigenlijk wel goed, ik was niet bang. Ik moest een mondkapje dragen en werd bij aankomst geregistreerd. Maar het moeilijkste was een vlucht naar huis vinden. En misschien zijn Italianen er nog slechter in dan de Nederlanders om op 1,5 meter afstand in de rij te staan. Maar dat was voor corona eigenlijk ook al!”

Hoe is de situatie nu in Italië?

“Nou, de afgelopen dagen lijkt het weer wat erger te worden. Maar ik heb het gevoel dat mensen zich minder zorgen maken. Alles is open en je hoeft alleen maar een mondkapje te dragen als sociale onthouding niet mogelijk is. We dachten dat het aantal besmettingen na juni zou stijgen, toen de beperkingen werden versoepeld. Maar ze lijken nu pas toe te nemen. Dus de mensen zijn vooral in de war.”

“Toen ik hier net aankwam, was men veel banger voor het virus dan de mensen in Rotterdam. Je moest geregistreerd worden als je in quarantaine moest en als je buiten was, vroeg de politie je om je papieren. Maar de sfeer verschilde ook per streek. Zo had bijvoorbeeld mijn woonplaats vergeleken met Lombardije relatief weinig besmettingen.”

tommaso-fanin-2-1200×1600

Wat vond je ervan om vanuit het buitenland af te studeren?

“Gelukkig hoefde ik geen vakken meer te doen en mijn scriptie afmaken was goed te doen vanuit Italië. Mijn oorspronkelijke onderzoeksplan was enquêtes verzamelen en zelf erfgoedlocaties bezoeken. Maar uiteindelijk moest ik mijn gegevens online verzamelen. Iedereen, ook mijn supervisor, vond het jammer dat ik mijn onderzoek niet op locatie kon doen. Maar ik ben met goede cijfers geslaagd. En dat is het belangrijkste.”

Ben je van plan terug te komen naar Nederland?

“Absoluut! Ik heb besloten een tweede master te doen aan de EUR. En ik wil elke kans aangrijpen om in levende lijve tijd door te brengen met mijn hoogleraren en vrienden. Ik ben assistent marketing en communicatie bij het International Office en ik mis de sfeer van het kantoor. Ik wil ook Italiaanse les geven, wat bijna onmogelijk is vanuit het buitenland.”

Wat mis je nog meer aan Rotterdam?

“Vooral mijn routine. Het is geweldig om in Italië te zijn, lekker eten enzovoort. Maar weer bij mijn ouders wonen was heel lastig, omdat ik al lang op mezelf had gewoond. We zaten met de hele familie dertien dagen in quarantaine. Ik mis het om mijn eigen gang te gaan en lekker door de buurt te fietsen. Maar ik heb wel gemengde gevoelens over teruggaan naar Nederland. Ik voel altijd een beetje weemoed als ik uit Bologna vertrek, zelfs als dat is waarvoor ik kies.”

Amit Ben Ari whatsapp juli 2020 internationale studenten terug naar je eigen land (1) (EM)

Terug naar je eigen land

Terug naar je eigen land: ‘Ik was bang voor wat er in Nederland kon gebeuren’

Veel internationale studenten vertrokken vanwege de lockdown richting het ouderlijk huis.…