Minister Ingrid van Engelshoven opperde in antwoord op Kamervragen dat universiteiten en hogescholen onderwijs in het weekend kunnen aanbieden om door corona opgelopen achterstanden in te halen. Hogeronderwijsinstellingen zijn afhankelijk van krappe tijdssloten, omdat het kabinet studenten uit de spits wil weren. Colleges mogen starten en eindigen tussen 11 en 15 uur en na 20 uur. Zo moeten OV-bedrijven worden ontzien nu de capaciteit door de coronacrisis lager ligt.

Maar extra colleges in de weekenden zijn aan de Erasmus Universiteit niet aan de orde, aldus een woordvoerder: “Wat onderwijs betreft geven docenten alleen colleges op werkdagen en in principe niet in het weekend. Onze docenten hebben de afgelopen maanden veel werk verzet en uit verschillende onderzoeken komt ook duidelijk naar voren dat docenten extra werkdruk ervaren. We willen juist een gezonde balans tussen werk en privé bevorderen.”

Wel worden tentamens soms op zaterdag georganiseerd, maar dat was voor de coronacrisis ook al het geval.

Zorgen

Van Engelshoven verduidelijkte donderdag in de Tweede Kamer dat ze weekend- en avondonderwijs onwenselijk vindt. “Het is niet de bedoeling. Maar als instellingen in samenspraak met docenten en studenten daar wel iets mee willen doen, gaan we dat niet onmogelijk maken.”

In een gezamenlijk opiniestuk uitten de rectoren van alle Nederlandse universiteiten onlangs hun zorgen over de beperkte onderwijstijden: “Persoonlijkheidsvorming is de basis van universitair onderwijs en we maken ons dan ook zorgen dat er een generatie studenten verloren gaat wanneer we dat cruciale fysieke contact niet spoedig kunnen laten herleven.”