“In Nederland hebben we ook problemen met racisme bij de politie, zoals de dood van Mitch Henriquez in Den Haag en het etnisch profileren. Maar ook onlangs nog bij de Belastingdienst”, vertelt Wouter Sterrenburg, die voor EM foto’s maakte bij de demonstratie.

Nia Nikoladze was samen onder andere Melisa Esroy en andere leden de Erasmus School of Colour aanwezig bij de demonstratie. “Dit voelt als een tipping point“, vertelt Nia. “Als ik zie hoe er in Amerika wordt teruggeslagen door de politie, dan krijg ik daar tranen van in mijn ogen. En George Floyd is niet de enige. Er zijn honderden gevallen zoals die van hem. Wij wilden laten zien dat we solidair zijn aan de mensen die Amerika de straat op gaan, maar ook dat dit soort dingen ook in Nederland gebeuren.”

De boosheid richtte zich volgens Wouter nadrukkelijk niet op de agenten die bij de demonstratie aanwezig waren. “Mensen maakten selfies met de agenten.” De sfeer was ‘vreedzaam maar serieus’ volgens de fotograaf. Nia noemt de sfeer ‘goed, maar natuurlijk met een boze ondertoon’. De agenten in uniform die Nia gezien heeft, kwamen alleen in actie om EHBO te verlenen toen iemand onwel werd.

Melisa Ersoy raising her fist, along with other demonstrators.
Beeld door: Wouter Sterrenburg

Melisa Ersoy van Erasmus School of Colour steekt samen met de andere demonstranten haar vuist in de lucht.

Black Lives Matter demonstratie Amsterdam foto Wouter Sterrenburg (3 of 10) (2000px)
Beeld door: Wouter Sterrenburg

Op de Dam namen duizenden mensen deel aan het protest. Daardoor was het hier en daar lastig om anderhalve meter afstand te houden.

Black Lives Matter demonstratie Amsterdam foto Wouter Sterrenburg (5 of 10) (2000px)
Beeld door: Wouter Sterrenburg

Deze demonstrant draagt een mondkapje met de tekst I can’t breath, verwijzend naar de laatste woorden van George Floyd.

Speeches were made on stage for the entire two hours of the protest.
Beeld door: Wouter Sterrenburg

Op het podium werden twee uur lang toespraken gegeven, waaronder door deze transseksuele man die vertelde over een incident met politie in het Vondelpark, waarbij hij door agenten werd aangesproken op zijn huidskleur.

In de (sociale) media is veel kritiek op de demonstratie, omdat niet in alle gevallen de anderhalve meter in acht genomen werd. “Niemand had verwacht dat het zo druk zou worden, ik dacht dat er hooguit honderd mensen zouden komen”, zegt Nia daarover. “Er stonden kruizen op de grond om anderhalve meter aan te duiden, maar het was onmogelijk om je daar altijd aan te houden. Wel hadden veruit de meeste mensen mondkapjes voor.”

“Uiteindelijk zullen we toch moeten leren hoe we in deze anderhalvemetersamenleving demonstraties houden, en dat zal niet altijd en overal meteen goed gaan. Maar het is belangrijk om te blijven protesteren tegen racisme, op te kunnen komen voor de positie van minderheden.” Om het gevaar van verspreiding te beperken hebben de studenten van de Erasmus School of Colour wel met elkaar afgesproken de sociale contacten in de komende twee weken zoveel mogelijk te beperken.

Erasmus School of Colour_Amber Leijen (4)

Lees meer over de Erasmus School of Colour

Deze studenten willen af van de ‘gezelligheid’ in het debat over diversiteit

Divers en inclusief is de universiteit nog lang niet, vinden de studenten achter de…

Lees 2 reacties