“In Nederland hebben we ook problemen met racisme bij de politie, zoals de dood van Mitch Henriquez in Den Haag en het etnisch profileren. Maar ook onlangs nog bij de Belastingdienst”, vertelt Wouter Sterrenburg, die voor EM foto’s maakte bij de demonstratie.
Nia Nikoladze was samen onder andere Melisa Esroy en andere leden de Erasmus School of Colour aanwezig bij de demonstratie. “Dit voelt als een tipping point“, vertelt Nia. “Als ik zie hoe er in Amerika wordt teruggeslagen door de politie, dan krijg ik daar tranen van in mijn ogen. En George Floyd is niet de enige. Er zijn honderden gevallen zoals die van hem. Wij wilden laten zien dat we solidair zijn aan de mensen die Amerika de straat op gaan, maar ook dat dit soort dingen ook in Nederland gebeuren.”
De boosheid richtte zich volgens Wouter nadrukkelijk niet op de agenten die bij de demonstratie aanwezig waren. “Mensen maakten selfies met de agenten.” De sfeer was ‘vreedzaam maar serieus’ volgens de fotograaf. Nia noemt de sfeer ‘goed, maar natuurlijk met een boze ondertoon’. De agenten in uniform die Nia gezien heeft, kwamen alleen in actie om EHBO te verlenen toen iemand onwel werd.

Melisa Ersoy van Erasmus School of Colour steekt samen met de andere demonstranten haar vuist in de lucht.

Op de Dam namen duizenden mensen deel aan het protest. Daardoor was het hier en daar lastig om anderhalve meter afstand te houden.

Deze demonstrant draagt een mondkapje met de tekst I can’t breath, verwijzend naar de laatste woorden van George Floyd.

Op het podium werden twee uur lang toespraken gegeven, waaronder door deze transseksuele man die vertelde over een incident met politie in het Vondelpark, waarbij hij door agenten werd aangesproken op zijn huidskleur.
In de (sociale) media is veel kritiek op de demonstratie, omdat niet in alle gevallen de anderhalve meter in acht genomen werd. “Niemand had verwacht dat het zo druk zou worden, ik dacht dat er hooguit honderd mensen zouden komen”, zegt Nia daarover. “Er stonden kruizen op de grond om anderhalve meter aan te duiden, maar het was onmogelijk om je daar altijd aan te houden. Wel hadden veruit de meeste mensen mondkapjes voor.”
“Uiteindelijk zullen we toch moeten leren hoe we in deze anderhalvemetersamenleving demonstraties houden, en dat zal niet altijd en overal meteen goed gaan. Maar het is belangrijk om te blijven protesteren tegen racisme, op te kunnen komen voor de positie van minderheden.” Om het gevaar van verspreiding te beperken hebben de studenten van de Erasmus School of Colour wel met elkaar afgesproken de sociale contacten in de komende twee weken zoveel mogelijk te beperken.
Demonstranten die bewust de 1,5 m aan hun laars lappen en de inspanningen van heel NL teniet doen, verdienen minachting en zeker niet zo’n reportage: journalistiek op haar smalst
Heel erg bedankt, ook alle anderen demonstranten, zowel Amsterdam als Rotterdam. Maling hebben aan de Corona tijd, die al vele mensenlevens hebben gekost. De zorgverleners zijn nu al – terecht – in de stress. Maar als jullie aan de beurt zijn dan maar hopen, dat eerst mensen geholpen worden, die er niets aan kunnen doen.
Reageren niet meer mogelijk.