Oprichters Dex Holman, Floris Visser en Roderick Schuller, alle drie 24 jaar, zaten eigenlijk nog midden in de scriptietijd van hun masters Financial Economics, Data Science en Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit toen ineens de orders binnenliepen. “Het plan ontstond al eerder, maar we zijn er nu eigenlijk fulltime mee bezig”, zegt Holman. De scripties zijn tijdelijk verplaatst naar de weekenden en avonduren.

Hun idee: een app genaamd ‘OrderMe’. “Daarmee kun je via je telefoon een bestelling doen in de horeca, zodat een medewerker niet naar je tafeltje hoeft te lopen,” zegt Holman. Zeker sinds de horeca plannen moet maken voor de anderhalvemetersamenleving, is alles in een stroomversnelling gekomen. “Gemiddeld krijgen we twintig aanvragen op een dag, soms wel richting de veertig. Ze komen uit het hele land.”

Bier met bitterbal

Erasmus
Een voorbeeld van hoe een QR-code eruit zou kunnen komen te zien.

Hoe het werkt? “Op elke tafel komt een QR-sticker die je kunt scannen met je telefoon, dan verschijnt het menu waarop je kunt aangeven wat je wil hebben. Zo hoeft het alleen nog klaargemaakt te worden. Het handige voor de horeca: het werkt ook met upselling. Daarbij geeft de app suggesties als je een bepaald product koopt. Bijvoorbeeld: een biertje gaat vaak samen met een bitterbal. Als je het ene bestelt, krijg je het andere als suggestie.”

Het idee ontstond uit irritatie. In de pre-coronatijd zaten de drie – ze kennen elkaar uit de kroeg – een keer op het terras biertjes te drinken. “Het duurde te lang en toen begonnen we te brainstormen. Zo kwamen we op dit idee. Ik had tijdens een uitwisseling in China iets soortgelijks gezien.” OrderMe was geboren. Het doel was ook om het personeel te ontzien, waar voor corona een tekort aan was.

De komende dagen staan voor het bedrijfje vooral in het teken van het installeren van alle klanten, om op 1 juni, als de terrassen onder voorwaarden weer open mogen, van start te kunnen gaan. “We kunnen het fysiek komen installeren, maar het is ook mogelijk om het online te doen.”

Roomservice

De klanten bevinden zich vooral in de categorie restaurant en café, maar er zitten ook enkele hotels tussen de aanvragers, voor de roomservice bijvoorbeeld. “Als er op de campus bedrijven zoals het Erasmus Paviljoen of In de Smitse geïnteresseerd zijn, staan we open voor een gesprek!” lacht Holman. “We hopen dat het de horeca in deze tijden helpt.”