Het belangrijkste nieuws uit de persconferentie van premier Rutte lekte dinsdagmiddag al uit: de basisscholen gaan na de meivakantie open. Leerlingen mogen dan weer naar school, voor de helft van de tijd, in halfgevulde klaslokalen.

Het voortgezet onderwijs zal, als alles volgens plan gaat, vanaf 2 juni volgen. De scholen zullen moeten bedenken hoe het onderwijs op anderhalve meter kan plaatsvinden.

Advies

Het advies van deskundigen aan het kabinet is om eerst af te wachten hoe het half heropenen van de basisscholen verloopt. Daarna kunnen universiteiten en hogescholen misschien volgen, maar daarover heeft het kabinet nog geen knoop doorgehakt. Het hoger onderwijs kwam niet ter sprake in de persconferentie.

Cafés, restaurants, bioscopen en kappers blijven tot 19 mei gesloten. Officieel geldt de datum van 19 mei daarom ook voor het hoger onderwijs, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Universiteiten en hogescholen houden er allang rekening mee dat het langer gaat duren. Ze verwachten niet dat ze dit studiejaar nog opengaan en denken na over het opstarten van het onderwijs op anderhalve meter afstand vanaf september.

Pinkpop

Evenementen zijn verboden tot 1 september, meldde Rutte. Geen profvoetbal, geen Zwarte Cross en geen Pinkpop dus. Daaruit valt af te leiden dat ook de introductieweken van universiteiten en hogescholen, die meestal eind augustus plaatsvinden, verplaatst moeten worden of helemaal niet doorgaan.

De basisregels blijven van kracht: blijf zoveel mogelijk thuis en werk ook zoveel mogelijk vanuit huis. Houd minstens anderhalve meter afstand.