Dat trekt uiteraard een wissel op de medewerkers. “Het is heel erg druk”, vertelt ict-directeur Monique Thomas via een videoverbinding vanuit haar huis. De medewerkers van haar afdeling werken namelijk óók vanuit huis, en dat betekent dagelijks heel veel overleg. “Je merkt dat je zaken heel duidelijk met elkaar moet afspreken”, zegt Thomas.
Zit er dan niemand meer op kantoor om de kritieke systemen in de gaten te houden? “Als een systeem uitvalt moet er iemand naar de campus, maar veel dingen kunnen vanuit huis.” Alleen de Servicedesk en het Media Support Centre zijn nog aanwezig. Die laatste afdeling helpt docenten bij het maken van online colleges, waarvan er de afgelopen weken maar liefst 2.500 zijn opgenomen.
ICT en corona in cijfers
Internetverkeer vanaf de campus: 75 procent minder
Internetverkeer naar de campus: 10 procent meer
Vragen per mail bij Servicedesk: 50 procent meer
Videcolleges opgenomen: 2.500
Studenten keken 40.000 uur lang naar online colleges (150.000 keer)
750 gebruikers per dag op MyApps
160 gebruikers per dag op Zoom
2300 gesprekken in twee weken op Teams
Hausse aan vragen
Toen duidelijk werd dat vrijwel alle EUR-medewerkers vanuit huis moesten gaan werken, kwam de afdeling meteen in actie. “Vrijdag de dertiende was dat, ik weet het nog goed”, lacht Thomas. “We hebben meteen het aantal licenties voor MyApps (de remote desktop van de universiteit, red.) verhoogd van vierhonderd naar duizend.”
Maar ook met duizend licenties loopt het systeem inmiddels tegen de grenzen aan, medewerkers krijgen regelmatig de melding dat het vol zit. “Het is ineens heel snel gegaan. Niet de CIO, niet de CTO maar COVID-19 zorgt nu voor de digitalisering van de EUR”, zegt Thomas met een knipoog. Die stroom aan nieuwe gebruikers leidde tot een hausse aan vragen aan de Servicedesk: het aantal mails en telefoontjes steeg met 50 procent.
'Enorm beroep op onze mensen'
Ook is de afdeling direct begonnen met aanbieden van het softwarepakket Microsoft Teams om videogesprekken tussen medewerkers veilig te laten verlopen. “Dat zou eigenlijk pas deze zomer plaatsvinden, dus dat heeft een enorm beroep gedaan op onze mensen. Het is niet alleen de software installeren: je moet mensen op de hoogte brengen en handleidingen beschikbaar maken. Tegelijkertijd hebben we de e-mailaccounts verplaatst naar de cloud, zodat vanuit Outlook meetings aangemaakt kunnen worden in Teams.”
Veel docenten vertellen dat ze hun colleges organiseren via de videobel-app Zoom. Is het de bedoeling dat docenten stoppen met Zoom nu de universiteit Teams aanbiedt?
“Dat is op termijn wel de bedoeling. We willen helemaal over op Microsoft Office 365. Bij Zoom zijn er vraagtekens over de privacy (Zoom bleek zonder toestemming data te delen met Facebook, red.). Met Microsoft heeft de universiteit een overeenkomst die de privacy van de gesprekken en de data garandeert. Bovendien biedt Teams meer functies dan alleen videobellen. Die zijn nu nog niet allemaal beschikbaar, maar straks kunnen medewerkers bijvoorbeeld ook heel makkelijk bestanden delen en samen in documenten werken. ”
Je hoort in de media regelmatig verhalen over cyberaanvallen tijdens de coronacrisis, wellicht hebben sommige hackers door de crisis iets te veel tijd om handen. Merken jullie dat ook?
“Er zijn altijd mensen die misbruik willen maken van de situatie, dus daar zijn we wel op bedacht. Thuiswerkende mensen zijn wellicht eerder slordig met gevoelige data, want ze gebruiken meer privé-apparatuur en soms eigen software. Dat is een van de redenen dat we zoveel mogelijk één lijn willen trekken, zodat iedereen dezelfde, veilige software gebruikt. “
Hoe is het met de medewerkers? Hebben ze erg veel overgewerkt?
“Ja, dat was eigenlijk al zo voor de crisis begon. Er is een continue hoge werkdruk. We zijn met vier doelgroepen gaan werken: onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en algemene dienstverlening. Daardoor is ieders verantwoordelijkheid veel duidelijker, en hebben medewerkers vaker contact met hun eigen doelgroep. Dat werkt heel goed, omdat je die verantwoordelijkheid dan meer voelt. Managers hoeven dan minder te coachen, want de medewerkers weten prima wat ze moeten doen. Ict’ers hebben van zichzelf een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, je hoeft ze niet dicht op de huid te zitten.
In ‘vredestijd’ wordt er best veel gezeurd op de dient IT (ook door hun I-collega’s zoals ik), maar als de crisis toeslaat zijn ze er wel met noodverbanden, creatieve oplossingen, etc. Kudos hoor!
Reageren niet meer mogelijk.