Het College van Bestuur maakte afgelopen maandag in een mail bekend dat evenementen tot 1 augustus niet doorgaan. Het overheidsverbod op evenementen geldt voorlopig tot 1 juni, daar voegt de universiteit dus twee maanden aan toe. “Evenementen in juni, juli en augustus moeten in april en mei worden voorbereid”, legde collegevoorzitter Hans Smits donderdagochtend uit in de uitzending van Erasmus TV. “Je kunt je voorstellen dat mensen nu druk zijn met andere dingen. Dus het is vooral een kwestie van prioriteiten.”

Studentenorganisaties

De streep gaat door alle evenementen georganiseerd door ‘organisatieonderdelen van de EUR’. Dat kunnen evenementen óp de campus zijn, maar ook evenementen daarbuiten. Onderwijsactiviteiten, tentamens of examens, scriptieverdedigingen of promotieplechtigheden vallen er niet onder.

Studentenorganisaties krijgen vooralsnog wel de vrijheid om vanaf 1 juni evenementen te organiseren. Smits benadrukte ook dat de Eurekaweek, die half augustus plaatsvindt, sowieso doorgaat. “Er moet heel veel gebeuren voor we die annuleren, dan moet er tegen die tijd bijvoorbeeld een verbod zijn vanuit de overheid.”

Aansprakelijkheidsrisico

De Rijksoverheid verbiedt evenementen sowieso tot 1 juni. Essentiële evenementen tussen 1 juni en 1 augustus worden zoveel mogelijk online georganiseerd of uitgesteld. Voor niet-essentiële evenementen in die periode geldt dat ze moeten worden afgezegd, tenzij er een aansprakelijkheidsrisico is. Dat risico houdt in dat de EUR bij annulering aansprakelijk kan worden gesteld en eventueel een schadevergoeding moet betalen.

“Evenementen kunnen niet worden afgezegd indien er aansprakelijkheids- of andere financiële risico’s zijn”, schrijft het College van Bestuur. “Pas wanneer de overheid aangeeft ook na 1 juni evenementen de verbieden, kan de EUR zich mogelijk beroepen op overmacht.” De universiteit adviseert in zo’n geval wel om alvast contact op te nemen met betrokkenen, om te kijken of het mogelijk is om tot een overeenkomst te komen en het evenement bijvoorbeeld uit te stellen of online te organiseren.

Rutger Engels in Erasmus TV 26 maart

Lees meer

Onderwijs en tentamens ‘in principe’ online tot 1 juni

De Erasmus Universiteit heeft besloten om al het onderwijs tot 1 juni online te laten…

Lees 2 reacties