De Erasmus Universiteit overweegt aanpassingen aan de harde knip voor studenten die na de zomer aan een master willen beginnen. Dat zei rector magnificus Rutger Engels maandagochtend in de uitzending van Erasmus TV. Om welke aanpassingen het precies gaat is nog onduidelijk, maar Engels beloofde wel dat de universiteit alternatieven zal aanbieden en soepeler om zal gaan met mastertoelatingen van studenten die door de coronacrisis hun bachelor nog niet volledig hebben afgerond.

Je zult maar aan je bachelorscriptie werken en geen respondenten meer kunnen bereiken of geen veldonderzoek kunnen doen. Misschien gaat het beoordelen van de scriptie ook minder snel. Voor je het weet, ben je een paar maanden verder.

En dan ben je net te laat voor de start van je masteropleiding. Het gevolg is minstens een half jaar extra studievertraging. Misschien zelfs een jaar: kleine masters hebben vaak maar één instroommoment.

Coulanceregelingen

Toen de crisis uitbrak is er snel iets bedacht voor eerstejaars die door de coronacrisis hun bindend studieadvies niet halen. Voor hen is een coulanceregeling in het leven geroepen. Voor doorstuderende mbo-studenten geldt ook zoiets: als ze bijna klaar zijn – maar door de coronacrisis net niet helemaal – mogen ze in september alvast aan hun hbo-bachelor beginnen. Ze krijgen dan tot 1 januari de tijd om alsnog hun mbo-diploma te behalen.

De bedoeling van de harde knip tussen bachelor- en masteropleidingen is studenten te dwingen tot nadenken over hun vervolgopleiding. Ze moeten echt klaar zijn met hun bachelor voordat ze door mogen.

Studenten dreigen nu buiten hun schuld flinke studievertraging op te lopen en dat wil eigenlijk niemand. De vraag is alleen wat je hier precies over afspreekt. De universiteiten zijn nu ook over de ‘harde knip’ in gesprek, bevestigt universiteitenvereniging VSNU. Ze doen binnenkort een voorstel – als ze tenminste tot een gezamenlijk standpunt komen.

Corona college in een lege zaal

Lees meer

EUR-studenten krijgen uitstel bsa bij vertraging door corona

De universiteit toont mededogen met studenten die door corona-gerelateerde omstandigheden…

Scenario's

Maar hoe zacht wordt de knip precies? Moet deze lichting bachelorstudenten (net als de doorstuderende mbo’ers) vóór 1 januari hun bachelordiploma op zak hebben? Maar als ze nu een vak missen dat alleen in maart of april wordt aangeboden?

Je zou kunnen kiezen voor een echte zachte knip: zie maar wanneer je je bachelordiploma precies behaalt, als je maar klaar bent voordat je je master afrondt. Maar dan kun je wel voorzien dat de studievertraging oploopt. Een stok achter de deur is ook iets waard.

Belangen

Wat misschien ook meespeelt, is dat de belangen van de verschillende universiteiten uiteenlopen. Sommige, met name in de Randstad, zijn gebaat bij de harde knip. Ze trekken veel studenten van andere universiteiten. Misschien daalt hun instroom als de zachte knip een comeback maakt, omdat studenten dan uit praktische overwegingen geneigd zullen zijn aan hun eigen universiteit te blijven.

En nog een interessante kwestie: gaat de eventuele coulance ook gelden voor bijna afgestudeerde hbo-studenten? Mogen zij ook alvast aan hun schakelprogramma of hun universitaire master beginnen? Of vallen ze buiten deze regeling?

Automatische piloot

Vroeger kozen veel studenten op de automatische piloot voor een zogenoemde doorstroommaster aan de eigen faculteit. Moesten ze nog een paar studiepunten uit hun bachelor halen, dan was dat niet zo erg en mochten ze alvast aan hun master beginnen. Dat was niet optimaal, vond het toenmalige kabinet. Dan kiezen studenten immers voor de weg van de minste weerstand en zoeken ze niet naar de opleiding die het best bij hen past.