gert-jan kleinrensink thuis voor de boekenkast
Gert-Jan Kleinrensink thuis voor de boekenkast.

Wat betekent de stop van het onderwijs voor u?

“Het aanbod van lichamen gaat gewoon door, terwijl we ze voorlopig niet kunnen gebruiken. Als mensen overlijden, ontvangen wij de lichamen. Daarvoor heb ik twee preparateurs klaarstaan, die samen met een of twee studenten het lichaam wassen en prepareren. Maar al het onderwijs ligt stil. Normaal gebruiken we de lichamen in de practica bij Geneeskunde en bij chirurgische postdoctorale trainingen voor bijvoorbeeld nieuwe operatietechnieken. Dat zijn dagelijkse cursussen, maar ook die gaan niet door. De lichamen die bij ons binnenkomen moeten we dus opslaan. Maar ik voorzie als het zo doorgaat binnenkort een capaciteitsprobleem.”

Wat gebeurt er met de lichamen als er echt een opslagprobleem ontstaat?

“Wij behouden ons altijd het recht voor om een lichaam niet te accepteren, maar tot op heden gebeurde dat eigenlijk nooit. In deze ongewisse situatie zou het kunnen dat we overgaan tot cremeren zonder het lichaam te gebruiken. We zijn uit alle macht aan het werk om oplossingen te bedenken om dit te vermijden. We zijn bijvoorbeeld een extra vriezer aan het bouwen, waarmee de capaciteit wordt verdubbeld. Dat was al gepland, maar komt nu heel goed uit.”

Gaat u de nabestaanden informeren als een lichaam niet gebruikt wordt?

“Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht, want dit is nog nooit gebeurd. Over het algemeen doen we dat niet, want we cremeren het stoffelijk overschot uiteindelijk altijd  zonder medeweten van de nabestaanden, na het gebruik voor het onderwijs. Mogelijk kunnen we mensen in deze nieuwe, voor ons ook onbekende situatie, zelf de keuze geven om toch een begrafenis te organiseren.”

Zijn de preparateurs nog wel aan het werk, ondanks de corona-epidemie?

“Eén preparateur zit ziek thuis, maar is alweer aan de beterende hand. De andere is het fort aan het verdedigen. Het preparen van de lichamen moet meteen, het liefste binnen 24 uur. Dat gaat constant door. Ik vind het een lastige situatie, want ik voel toch een verantwoordelijkheid om de overgebleven preparateur  bij te staan. Maar dat kan op dit moment niet, gezien mijn thuissituatie.”

Is er verder nog wel onderwijs mogelijk op het gebied van anatomie?

“Voor het practicumonderwijs is een digitale vervanging eigenlijk niet goed mogelijk. Je mist toch het driedimensionale gevoel en inzicht die je op de snijzaal wel hebt. In een filmpje of een boek wordt de kwaliteit echt minder. Wel zijn we bezig om toch een paar video’s van practica met preparaten te maken, die we voor ons eigen onderwijs kunnen gebruiken.”

Hoe zit het met uw thuissituatie?

“Ik zit op het ogenblik in zelfverkozen thuisisolatie. Mijn vrouw valt in een risicogroep, dus ik moet zorgen dat ik zeker niet besmet raak. Ik ben ondertussen gewoon aan het werk, er zijn de hele dag overleggen en vergaderingen. Die doe ik zoveel mogelijk via Skype en Zoom, maar dat werkt niet helemaal jofel. Bij het ene overleg had iemand geen geluid, bij het andere kon de helft niet inbellen. Je merkt toch dat al die systemen nog niet helemaal voorbereid zijn op het massale thuiswerken.  Voor je elkaar spreekt ben je al tien minuten verder. En dan wil iedereen het ook nog even hebben over de toespraak van Mark Rutte, of bespreken hoe het met iedereen gaat.”

Hoe zorgt u dat er thuis toch nog boodschappen binnenkomen en dergelijke?

“Dat doe ik nog wel. Ik zit hier op Scheveningen vlakbij de winkels, dus ik ga zoveel mogelijk naar de groenteboer en de kaasboer op de hoek, en een enkel keertje naar de Albert Heijn. Afgelopen donderdag ben ik gegaan, en ik moet eerlijk zeggen dat ik gelijk voor twee weken boodschappen heb ingeslagen, maar dat komt door onze thuissituatie. Het was echt geen hamsteren, maar wel een klein voorraadje inslaan zodat dat ik niet elke dag hoef. En als ik twintig man in de winkel zie staan dan wacht ik even buiten.”

Maakt u nog wel een uitje, bijvoorbeeld naar het strand?

“Dat behoort zeker tot de mogelijkheden, maar heb ik nog niet gedaan. Het is vandaag (woensdag, red.) met het mooie weer wel een goed idee om even de duinen in te lopen. Misschien na dit gesprek. Maar het is ook gewoon druk, dus ik ben er nog niet aan toe gekomen. Het is geen vrije dag.”

etienne auge boekenkast selfie

Lees meer

Mediawetenschapper Etienne Augé: ‘We maken ons wel extra zorgen door de zwangerschap’

Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit…