Hoe is jouw werksituatie nu?

“Het is lastig, maar dat is het voor iedereen natuurlijk. Mijn vrouw en ik verwachten over drie weken een dochtertje, dus we hadden juist gepland om zoveel mogelijk werk vóór de geboorte te doen. Dat valt nu een beetje in duigen. Maar eerlijk gezegd hebben wij het als docenten beter dan de meeste mensen: we worden gewoon doorbetaald en we doen altijd al veel vanuit huis. Wij hebben geluk.”

Zijn er colleges die je nu niet kan geven?

“Ik was bezig met het voorbereiden van drie cursussen, dus het is wel even improviseren. Ik heb bij elke collegereeks een paar studenten uitgekozen die ik vertrouw, om me feedback te geven op hoe ik het college wil geven. Die studenten zijn heel erg betrokken, dat is heel fijn. Maar ik geef toe dat ik geen fan ben van blended learning (deels fysiek, deels digitaal lesgeven, red.) want je mist toch wel veel interactie en contact.”

Moet je nog onderdelen digitaliseren voor je de colleges kunt geven?

“Nou, ik werkte altijd met de presentatietool Prezi, maar die wordt niet meer ondersteund door de universiteit. Daardoor moet ik al mijn oude colleges in nieuwe software stoppen. Ik heb in elk geval 22 slides die ik kan delen met de studenten voor een van de cursussen. Verder wordt het wel ingewikkeld, want ik geef altijd tentamens met open vragen en dat is nu technisch lastig.”

Biedt de universiteit je goede faciliteiten aan?

“Ik vind dat het ondersteunend personeel fantastisch reageerde op de crisis. Ze zijn vrijdag meteen bij elkaar gekomen om te kijken hoe ze docenten kunnen helpen om colleges digitaal aan te bieden. Ik moet bekennen dat ik weinig gebruik maak van faciliteiten als remote desktop, ik ga grotendeels mijn eigen gang.”

Maak je je extra zorgen in verband met de zwangerschap?

“Mijn vrouw maakt zich wel zorgen inderdaad over wat het coronavirus betekent voor de zwangerschap en voor na de geboorte. Maar ik denk dat de maatregelen die hier in Nederland genomen worden goed zijn, we zijn als land goed op crises voorbereid. Maar zo’n zwangerschap is wel een extra zorg.”

Neem je extra maatregelen om besmetting te voorkomen?

“Toen ik hoorde dat de helft van de Nederlanders zijn handen niet wast na het plassen, leek me dat mijn eigen routine al wel goed genoeg is. We gaan wel wat minder vaak naar buiten, voornamelijk nog om boodschappen te doen. Maar verder verandert er niet zoveel. Ik geloof dat ik als Fransman nu een beetje tussen de Franse en de Chinese cultuur in zit: de Fransen snappen er niks van en gaan gewoon door met hun leven, terwijl de Chinezen helemaal hun huis niet meer uit komen.”

Je geeft nu nog maar één zoen op de wang in plaats van twee?

Lacht: “Ik houd het even bij de elleboog-groet.”

Gera Noordzij EUC

Lees meer

Gera Noordzij van EUC: ‘Je kan live meekijken of de student aan het spieken is’

Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit…