Dit is besloten na overleg tussen de onderwijskoepels en het kabinet. Het is een van de nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dammen. Universiteiten en hogescholen gaan kijken in hoeverre ze het onderwijs op afstand kunnen verzorgen.

Stages kunnen wel doorgaan, verduidelijkt universiteitenvereniging VSNU. “Dit is ter individuele beoordeling van de stagiair en de stageplaats.” Alle evenementen met meer dan honderd aanwezigen, zoals recepties en congressen, worden afgelast.

Ook de hogescholen zetten het fysieke onderwijs voorlopig stop. “Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten”, staat op de website van de Vereniging Hogescholen.

'Vele nationaliteiten en daarmee reisbewegingen'

In een brief aan de Tweede Kamer licht minister Bruno Bruins van Volksgezondheid de overweging toe. “Het kabinet constateert dat op universiteiten en hogescholen sprake is van vele nationaliteiten en daarmee vele in- en uitreisbewegingen”, schrijft hij. Het is niet zeker dat op 1 april de deuren voor studenten weer opengaan. Het zou langer kunnen duren om de verspreiding van het covid-19-virus tegen te gaan.

De instellingen hadden zelf ook al bedacht dat ze maatregelen moesten nemen. “We zien dat meerdere universiteiten hun onderwijs en andere activiteiten zelf al hebben afgeschaald”, schrijft Bruins.

Intussen blijven kinderdagverblijven, basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen open. “Het sluiten van kinderopvang en scholen is geen effectieve maatregel om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, stelt de minister, “maar zou wel betekenen dat ouders thuis moeten blijven (ook als zij werkzaam zijn in vitale processen).”

In Nederland zijn inmiddels meer dan zeshonderd besmettingen vastgesteld, laat Bruins weten. De algemene adviezen gelden nog steeds, zoals regelmatig je handen wassen, geen handen geven, zo mogelijk thuiswerken en kwetsbare ouderen even niet bezoeken.