“Gezien de sterke stijging van het aantal Covid-19-gevallen in Europa en de noodtoestand in Italië, zou de universiteit als voorzorgsmaatregel de deuren moeten sluiten” is te lezen op de petitie van student Ben Münks. Yveline Shang en Younes Assou, twee RSM-studenten die ook lid zijn van de Universiteitsraad, trekken samen met Münks op in het onder de aandacht brengen van de petitie. Zij willen de petities komende week in de raad aanbieden aan het College van Bestuur.

Shang hoopt vooral op een goede oplossing om onderwijs te kunnen blijven volgen zonder bij elkaar te hoeven komen. Maar volgens de RSM-studente is er op de universiteit capaciteit om maximaal acht colleges via internet uit te zenden.

'Onvoldoende maatregelen'

Ze acht de hygiënemaatregelen ook niet voldoende. “De universiteit adviseert om elkaar geen hand te geven en er hangen posters op de wc die je oproepen om je handen goed te wassen. Maar in Hongkong is de universiteit al een week dicht, terwijl daar minder besmettingen zijn dan hier.” Volgens Shang is het in Azië gebruikelijk om regelmatig deurklinken schoon te maken en gangen te besproeien met schoonmaakmiddelen.

Er is een cultuurverschil tussen Nederlandse en internationale studenten, zegt Shang. “Veel Nederlandse studenten zeggen: ik ben jong en gezond, dus mij kan weinig gebeuren. Maar onze oudere familieleden zijn wel degelijk kwetsbaar voor het virus.” Shang merkt dat veel Aziatische studenten het liefst een mondkapje zouden dragen, maar dat niet durven. “In appgroepen gaat het daar veel over. Studenten vragen zich of ze het al kunnen doen, maar ze hebben het gevoel dat Nederlanders het niet accepteren.”

In meer studentensteden zijn petities die oproepen tot sluiting, onder andere in Maastricht, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Eindhoven en Leiden. Meerdere medische faculteiten hebben al een onderwijsstop aangekondigd. Ook bij het Erasmus MC worden alle colleges en tentamens gestaakt.

Lees meer

Alle colleges en toetsen Erasmus MC vanaf vrijdag gestaakt

Eerder vandaag meldde de faculteit Geneeskunde dat alleen colleges met meer dan dertig…

Lees 3 reacties