Voor vierdejaars Geneeskundestudent Dino Gačević (21) was deze schrijfwedstrijd net wat hij zocht. Zijn studie zit vol ‘feitjes’ en hij mist daar de mogelijkheid om creatief te zijn. Dit collegejaar heeft hij dan ook een tussenjaar genomen. De pianist (‘ik speel elke dag een uur’) deed toelating voor het conservatorium, maar werd niet toegelaten. Hij begon aan een studie Nederlands in Utrecht, maar daar is hij mee gestopt.

Mensen prikkelen met kunst

In de eerste jaren van zijn studie zocht Dino naar mogelijkheden om zijn voorliefde voor muziek te combineren met zijn geneeskundestudie. In zijn tweede jaar richtte hij met goede vriend en studiegenoot Teun Tramper Muziek in de Zorg (MInDZ) op. Over het effect van muziek in de zorg organiseerde Gačević een congres. “We hebben daarna Apollo Music opgericht”, vertelt Dino. Het idee was om lessen te geven over de educatieve kanten van muziek.

“Dat is helaas niets geworden. Helaas, want ik zou graag mensen prikkelen en omringen met kunst. Allerlei grote geniën waren ook kunstenaars. Einstein was muzikant. Dat zegt volgens mij wel iets. Kunst activeert een regio in de hersenen die zorgt voor empathie en inzicht.”

Verhaal

In Dino’s winnende verhaal staat de plek waar zijn roots liggen, Gusinje in Montenegro, centraal. Hij is in Nederland geboren, maar zijn ouders komen daar vandaan. “Gusinje heeft een heel bijzondere cultuur waar oude, traditionele en moderne levensfilosofieën elkaar niet in de weg staan”, vertelt Dino. Het sprak de jury ook zeer aan. “Het idee om de vertelling te verweven met muziek, om de roadtrip naar Montenegro te structureren via muziek van de componist Olivier Messiaen, is interessant.” De Rotterdamse jury bestaat uit literatuurwetenschapper Frans-Willem Korsten, docent en dichter Çağlar Köseoğlu en schrijver en onderzoeksjournalist Emy Koopman. Ze waardeerden Dino’s durf, ambitie, intelligentie.

Literair agentschap Sebes & Bisseling organiseert een workshop voor alle winnaars van de universiteits- en hogeschoolbladen. De winnaars krijgen zo de kans om hun inzending aan te scherpen. Voor de zomer wordt de nationale winnaar bekendgemaakt. Zij of hij wordt door Sebes & Bisseling begeleid om het boek gepubliceerd te krijgen.

Door zijn tussenjaar heeft Dino de tijd om zijn inzending aan te scherpen. Momenteel werkt hij via een uitzendbureau bij een huisarts als assistent. Zo wil hij zich voorbereiden op zijn coschappen.

Red 2nd place ribbon rosette

Lees meer over de wedstrijd

Word jij de nieuwe studentenauteur van Nederland?

Samen met vijftien andere universiteits- en hogeschoolbladen houdt EM een literaire…