Aan de wedstrijd doen 16 universiteits- en hogeschoolbladen mee, die bij de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs horen. Elke titel kiest zijn eigen winnaar die doorgaat naar de landelijke eindstrijd.

In de Rotterdamse jury hebben plaatsgenomen: literatuurwetenschapper Frans-Willem Korsten, docent en dichter Çağlar Köseoğlu en schrijver en onderzoeksjournalist Emy Koopman. Ook van het literair agentschap Sebes & Bisseling maakt een medewerker deel uit van de jury.

Kans op publicatie groot

De winnaars vanuit de deelnemende universiteiten en hogescholen krijgen een workshop aangeboden van het literair agentschap. In deze workshop ga je aan de slag met je voorstel en krijg je adviezen om het boekidee te verbeteren. Na die ronde bekijkt een landelijke jury de voorstellen en wordt er één winnaar gekozen. De winnaar krijgt ondersteuning bij het afmaken van de roman en het vinden van de meest geschikte uitgever. Bij de literair agent is de kans op het vinden van een uitgever groot.

Het literair agentschap Sebes & Bisseling werkt voor veel Nederlandse schrijvers, zoals Murat Isik, Manon Uphoff en Clairy Polak. De literair agenten werken samen met auteurs om de best mogelijke versie van een manuscript bij uitgevers aan te kunnen bieden. Ook helpen ze auteurs bij het krijgen van een zo goed mogelijk voorschot en helpen ze met administratieve zaken en het regelen van lezingen.

‘Niet meedoen om bekend te worden'

Eén van de auteurs die bij dit agentschap zit is Roelof ten Napel. Hij was tot augustus student Wiskunde en Wetenschapsfilosofie in Utrecht. Hij kreeg vanuit het agentschap steun bij het maken van zijn eerste boek Constellaties dat in 2014 verscheen. In 2017 publiceerde hij de roman Het leven zelf en in 2018 de poëziebundel Het woedeboek. Die laatste bundel werd genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Grote Poëzieprijs.

Hij heeft een tip voor de studenten die overwegen mee te doen. “Je moet niet meedoen om bekend te worden of iets gaan schrijven wat je denkt dat anderen willen lezen. Kijk eerder waar je zelf goed in bent en wat je al schrijvend wil onderzoeken.”

Voor 1 maart 2020 zijn alle winnaars van de deelnemende bladen bekend. De winnaars krijgen een uitnodiging voor een workshop, georganiseerd door Sebes & Bisseling. Voor zomer 2020 maken we bekend wie de nieuwe studentenauteur van Nederland is.

Meedoen gaat zo:

Wat moet je opsturen?

Een kort verhaal of het eerste hoofdstuk + een synopsis van je boekidee van maximaal 500 woorden (één A4) én een motivatie waarom jouw boek gepubliceerd moet worden.

Naar wie?

Stuur deze 3 documenten naar Tessa Hofland, redacteur van Erasmus Magazine: [email protected]

Wanneer?

Voor 1 februari 2020 moeten de inzendingen op de redactie binnen zijn.