“Mensen met een Aziatische achtergrond zijn vaak verlegen en bang om voor zichzelf op te komen. Maar jullie staan hier niet alleen in”, zei CSA-EUR voorzitter Jingli Gao tijdens zijn openingstoespraak. De belangrijkste reden van de vereniging om dit seminar te organiseren was de toegenomen discriminatie tegen Aziaten naar aanleiding van de coronavirusuitbraak. “Je voelt je gekwetst door racistische opmerkingen en weet niet wat je moet doen”, zei Gao.

Strijd tegen discriminatie

“Dit seminar werd binnen een week georganiseerd. Dat geeft op zichzelf al aan hoe belangrijk dit probleem is”, merkte Gao op. Hij verwelkomde de mensen die het seminar volgden via een Facebook livestream – want veel mensen wilden wel het evenement bijwonen maar konden er niet fysiek bij zijn. Hij legde uit dat het seminar twee doelstellingen had. “ Wij willen het bewustzijn van discriminatie vergroten en jullie ervan overtuigen dat de strijd tegen discriminatie niet iets is dat je in je eentje hoeft te voeren.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er talrijke gevallen van online discriminatie opgedoken. Er is aangifte gedaan tegen het Nederlandse radiostation Radio 10 voor het uitzenden van een lied over het coronavirus met de titel ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’.

‘Niet normaal’

Tijdens het eerste deel van het seminar gaven een wijkagent en Linda Li van Politie Rotterdam praktische informatie. Zij legden aan de studenten uit wat zij konden verwachten van de politie wanneer zij te maken krijgen met discriminatie. Altijd aangifte doen, was hun belangrijkste advies. “Ga alsjeblieft niet alleen maar naar de media met jouw verhaal, maar kom ook langs ons bureau en doe aangifte. Alleen dan kunnen wij een onderzoek instellen”, zei de politieagent. Li heeft nog een belangrijke aanvulling. “Zie discriminatie niet als iets dat er gewoon bijhoort. Als je iets discriminerend vindt, doe er dan gewoon aangifte van. Ga het alsjeblieft niet als normaal zien.” Hoewel het niet bekend is hoeveel aangiftes er zijn gedaan door mensen van Aziatische herkomst, zijn het er volgens Li niet zoveel. “Mensen uit de Chinese gemeenschap zijn meestal vrij terughoudend als het gaat om aangifte doen. Wij proberen hun vertrouwen daarom niet te beschamen.”

Het seminar werd ook bijgewoond door Julia Kreuwel van het Diversity & Inclusion Office en vertrouwenspersoon Marlies Vreeswijk, die beiden vertelden op welke manieren de universiteit studenten die zich gediscrimineerd voelen kan helpen. “Iedereen zou zich moeten thuis voelen op onze universiteit en vrij zijn hier te excelleren”, zei Kreuwel. Zij wees ook op het nieuwe initiatief van de ’Living Room’: een ruimte op de campus die studenten kunnen bezoeken om te praten, contact te leggen en ervaringen uit te wisselen.

Vermijd het probleem

Het publiek kon tijdens het seminar anoniem vragen stellen via Menti of Facebook chat. Een boel van deze vragen gingen over praktische zaken – zoals hoe je aangifte kunt doen van mondelinge discriminatie op de universiteit. Een andere vraag die een aantal keer langskwam was: ‘Wat kun je het best doen als een groep mensen je uitdaagt? Het antwoord was simpel: “Vermijd het probleem, probeer het te negeren. En als het mogelijk is om het incident te filmen, zou je dit moeten doen. Maar onthoud altijd dat jouw eigen veiligheid het allerbelangrijkst is.” Een student vroeg zich af of het toegestaan is om een masker in de openbare ruimte te dragen. Het antwoord van de politieagent: “Het is toegestaan, mits wij jou nog altijd kunnen identificeren.”

Racistische opmerkingen

future-education-hackathon-studenten-marko-de-haan
Beeld door: Marko de Haan

De studenten die het seminar bijwoonden waren blij dat er meer bewustzijn werd gekweekt over discriminatie – en vooral welke stappen studenten ertegen kunnen nemen. “De meeste mensen om mij heen die discriminatie meemaken klagen erover op WeChat maar stappen niet naar de politie. Het is goed om het bewustzijn hierover te vergroten”, zegt een student uit het publiek. Andere studenten knikken instemmend. Een student gaat in op iets dat haar vorige week overkwam: “Ik was door de stad aan het fietsen en een groep mensen die achter mij fietsten maakten een aantal racistische opmerkingen over mij.” Zij is helaas niet de enige die dit soort dingen meemaakt. “Mijn Chinese vrienden gaan ’s nachts niet meer naar buiten – vooral niet in het stadscentrum”, vertelde een andere student. “Ze zijn bang om groepen mensen tegen te komen die hen lastig gaan vallen.” De studenten waren ook geschokt door wat er allemaal online wordt gezet. “Het internet is een enge omgeving  tegenwoordig – niet te geloven hoe verschrikkelijk mensen zich kunnen gedragen vanachter een scherm.”

jingli_gao_03-by Aysha (1)

Lees meer

Voorzitter Chinese studentenvereniging: ‘Discriminatie is sinds corona next level’

Discriminatie tegen Chinese studenten in Rotterdam neemt toe, ziet CSA-voorzitter Jingli…