Ligt er een draaiboek klaar voor het coronavirus?

“Er is een calamiteitenorganisatie die is ingericht op allerlei calamiteiten. Dat kan gaan om incidenten die fysiek op de campus plaatsvinden, maar ook zaken zoals het coronavirus. Dat team bestaat nu uit mensen van studentenzaken, personeelszaken, communicatie, vastgoed en een directeur bedrijfsvoering van een faculteit en komt drie keer per week samen. Als het nodig is kan dat vaker zijn. We zijn op alles voorbereid, maar er is geen specifiek draaiboek voor ziektes.”

Bij de Hogeschool Rotterdam en de TU Delft is het advies om elkaar geen hand meer geven, hier mag dat nog wel. Hoe is dat verschil te verklaren?

“Bij de TU Delft is al het coronavirus vastgesteld bij een student, hier nog niet. Maar zelfs dan is het advies om geen handen te geven een afwijking van de leidraad van het RIVM. Die zegt nog dat handen geven geen kwaad kan, als je maar consequent hygiënisch gedrag vertoont. Er zullen ook hier mensen zijn die geen hand meer willen geven, en dat is natuurlijk ook oké. Ik denk dat we dat prima van elkaar kunnen respecteren.”

Stel nou dat een student of medewerker van de EUR het coronavirus oploopt, hoe komen jullie daar dan achter en wat gebeurt er dan?

“Een van de dingen die we doen in het team, is het uitwerken van scenario’s, en dit is daar een van. In principe komen we erachter via medewerkers of personeelszaken of via de faculteiten, als mensen zich melden als ze besmet zijn. De GGD doet contactonderzoek en meldt het bij de bedrijfsartsen als iemand contact heeft gehad met iemand die besmet is.”

Welk scenario ligt klaar als er een student of medewerker corona heeft?

“Dat is moeilijk te zeggen, dat is niet één scenario. Het ligt er maar net aan: is diegene op de campus geweest, hoe is die aan de besmetting gekomen? De scenario’s worden ontwikkeld waarbij we rekening houden met de impact op onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en evenementen.”

Maar wanneer moeten de collegezalen dicht?

“Dat zou een zeer zwaarwegende maatregel zijn, want dat heeft impact op het studieprogramma van studenten. We zullen het moeten doen als we daartoe bijvoorbeeld een aanwijzing krijgen van de burgemeester conform de Wet Publieke Gezondheid, maar we streven er uiteraard naar dat dat niet nodig is. Aan de andere kant: de veiligheid van studenten en medewerkers staat voorop, dus als het nodig is, dan zullen we daar niet terughoudend in zijn. Daarmee communiceren we ook voortdurend met het College van Bestuur en de faculteiten.Voor medewerkers geldt: als je meer risico loopt op het virus omdat je bijvoorbeeld een ziekte hebt die je immuunsysteem aantast, dan kun je eventueel in overleg met je leidinggevende thuis werken. Daarvan zijn een paar gevallen bekend maar ik heb geen cijfers of dat echt leidt tot meer afwezigheid van medewerkers.”

Markt Wuhan – wikimedia commons – sistema 12

Lees meer

TU Delft adviseert studenten en medewerkers thuis te blijven bij luchtwegklachten

Vanwege het coronavirus vraagt de TU Delft studenten en medewerkers om thuis te blijven…

Andere landen zijn soms veel strikter in hun maatregelen tegen corona dan Nederland. Krijgen jullie daar vragen over van studenten, met name internationale, waarom jullie niet meer doen?

“Die vragen krijgen we zeker. Zij zien in hun thuisland soms andere maatregelen dan hier. Maar onze richtlijnen zijn gebaseerd op het Nederlandse zorgsysteem van huisartsen, GGD en een RIVM dat een heel goed netwerk heeft met laboratoria en ziekenhuizen. Daar heb ik veel vertrouwen in. Consequent hygiënisch gedrag is het beste. Dat is de rode draad van het verhaal: het gedrag van mensen gaat bepalen hoe snel het virus zich verspreidt. Als we regelmatig onze handen wassen, in de elleboog hoesten en papieren zakdoekjes gebruiken, dan beperken we de verspreiding van alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken”

Op een dagelijks geüpdatete pagina geeft de universiteit adviezen over hoe om te gaan met het coronavirus.