Scholen en universiteiten hoeven hun deuren niet te sluiten, ook niet nu er twee gevallen van het covid-19-virus in Nederland zijn aangetroffen. Wel moeten ze in de gaten houden wat de lokale GGD adviseert.

In een lijst met vragen en antwoorden voor het onderwijs staat expliciet dat onderwijsinstellingen geen voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen. Laat het maar aan de GGD en de ziekenhuizen over.

Sentiment en emoties

Donderdag sprak interim-collegevoorzitter Hans Smits zijn zorgen uit over ‘het sentiment en de emoties’ rond het coronavirus. Daarbij benadrukte hij dat het niet de bedoeling is om studenten die bijvoorbeeld terugkomen van wintersport in coronagebied te weigeren in college. Verschillende docenten hebben overwogen om studenten te weigeren.

In Wageningen hadden medewerkers van de universitaire laptopShop een waarschuwingsbordje neergezet: in verband met het virus wilden ze geen eigendommen van klanten meer aanraken. Het bordje is weer verwijderd. Het sloeg nergens op, zei de woordvoerder van de universiteit.

wintersport skiën oostenrijk foto Elmer Smaling

Lees meer

Student uit coronagebied weigeren in college? Dat mag niet

Ook studenten die net terugkomen van wintersport in Noord-Italië mogen niet geweigerd…

Preventief testen heeft geen zin

Studiereizen en uitwisselingsprojecten kunnen wel een probleem zijn. De Erasmus Universiteit volgt de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat studenten sterk wordt afgeraden om af te reizen naar gebieden met een oranje of rood reisadvies.

Preventief testen heeft weinig zin, benadrukt de Rijksoverheid. “Mocht iemand besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. Daarom wordt er pas getest op aanwezigheid van het virus als iemand klachten heeft. De GGD moet wel op de hoogte worden gebracht van de terugkomst uit een besmettingsgebied.”

Coronahelpdesk

De overheid heeft een crisisnummer geopend: 0800-1351. Mensen met vragen kunnen daar terecht, al kunnen ze veel informatie ook online vinden. Ook de hr-afdeling van de Erasmus Universiteit heeft een speciale ‘coronahelpdesk’. Het telefoonnummer en actuele informatie van de universiteit over het coronavirus zijn hier te vinden.

Dinsdagavond vertelde Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC, in Studio Erasmus wat er gebeurt bij een besmetting in Nederland:

Bron: www.youtube.com
Kwestie – coronavirus pandemiegevaar – bas van der schot

Lees meer

‘Uitbraken als met het coronavirus gaan we vaker meemaken’

Hoogleraar virologie Marion Koopmans onderzoekt de uitbraak en bestrijding van het…