“Het is niet te rechtvaardigen en niet wenselijk om, in afwijking van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), bepaalde studenten uit te sluiten van onderwijsactiviteiten zoals colleges en werkgroepen”, schrijft Smits aan medewerkers in een mail over het coronavirus.

Volgens een woordvoerder van de universiteit doelt Smits op vragen van docenten of ze studenten mogen weigeren die bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie in Noord-Italië op wintersport zijn geweest. Of er ook daadwerkelijk studenten bij colleges zijn geweigerd, kon de woordvoerder niet met zekerheid zeggen.

Veel vragen

Zowel bij de faculteiten als op centraal niveau inventariseren teams wat de consequenties van het virus voor het onderwijs en onderzoek zijn. Ook komen er veel vragen binnen van medewerkers en studenten over het coronavirus.

De universiteit volgt de aanbevelingen van het RIVM. Het instituut toont op zijn website ook de meest actuele informatie over het virus. Hoewel het reisbeleid van de EUR voor studenten en medewerkers voorlopig nog ongewijzigd blijft, is er wel aandacht voor actuele risico’s. Voor reizen naar het buitenland adviseert de universiteit te kijken naar de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Studenten wordt – zoals altijd – sterk afgeraden om naar gebieden met een oranje of rood reisadvies te reizen.

Quarantaine

Ook raadt de universiteit enkele voorzorgsmaatregelen aan om de verspreiding van het virus te voorkomen, zoals het regelmatig wassen van de handen met water en zeep, het hoesten en niezen in een tissue, zakdoek of mouw en het regelmatig reinigen van oppervlakten die vaak worden aangeraakt. Bij ziekteverschijnselen raadt de universiteit aan om binnen te blijven.

De universiteit kreeg ook veel vragen binnen over studenten die de afgelopen weken van China naar de Erasmus Universiteit zijn gereisd. Die hadden in sommige gevallen vanuit China de opdracht gekregen om zich in Nederland in quarantaine te laten plaatsen. Dat is volgens de universiteit absoluut niet nodig.

Corona-hotline

De universiteit heeft voor alle vragen van medewerkers en leidinggevenden een speciale ‘corona-hotline’ ingesteld. Het telefoonnummer en meer vragen en antwoorden over het coronavirus zijn te vinden op de website van de universiteit.