Stukafest (Studenten Kamer Festival) vindt het plaats op vrijdagavond 21 februari. Het is een klein intiem festival dat zich afspeelt in echte huizen, in studentenkamers, waar performers de ruimte betreden om een klein publiek (meestal 15 tot 20 mensen) in vervoering te brengen. Alexandra Alden is voorzitter van Stukafest Rotterdam. Ze vond zelf haar thuis in de muziek en wilde die ervaring delen met internationale studenten die in Rotterdam wonen.  “Ik heb mijn hele leven op verschillende plekken gewoond. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik werd aangetrokken tot de muziek. Ik had behoefte aan iets vasts waar ik altijd naar terug kon keren. Daar werd ik erg gelukkig van.”

Read more

Stukafest Rotterdam

Een festival voor en door studenten met allerlei kunstdisciplines.

Programma

“Stukafest is een multicultureel, buitengewoon divers, gezellig, intiem festival dat zich afspeelt in de alledaagse wereld van studenten”, beschrijft Alden het festival. “Het is een zeer persoonlijke benadering van muziek en menselijk contact.”

Gedurende de avond vinden alle optredens plaats in drie opeenvolgende ronden. Bezoekers kunnen van het ene studentenhuis naar het andere fietsen om alle drie de concerten bij te wonen. Elke locatie is zorgvuldig uitgezocht (je hoeft niet meer dan twintig minuten te fietsen van de ene naar de andere locatie) en dat geldt ook voor de optredens. Artiesten bieden zichzelf meestal aan bij het bestuur van Stukafest en ondergaan vervolgens een selectieprocedure. “We hebben veel vertrouwen in onze programmeurs. Ze kiezen voor kwaliteitsacts. Toen het bestuur dit jaar bijeenkwam om alle optredens rond te krijgen, dachten we: ja, dit wordt mooi. De line-up dit jaar bestaat uit videokunst, theater, spoken word, indiemuziek en funk, en er is zelfs een afterparty bij Roodkapje”, vertelt Alexandra opgewonden.

screenshot-stukafest-2019

Read more

Een duik in de vreemde wereld van Stukafest

Verslaggever Ivar Laanen geeft een kijkje in de sfeer van Stukafest dit jaar, waar…

X Factor

Het interview vindt plaats via Skype, omdat Alden in Malta zit. Daar komt ze vandaan en begon haar muzikale carrière. “Als tiener heb ik daar een album opgenomen en een paar succesvolle singles gehad. Maar zes jaar geleden ben ik naar Nederland verhuisd om jazz-zang te studeren aan Codarts. Nu vormt Nederland de thuisbasis van mijn internationale muziekcarrière.” Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ze een uitnodiging uit haar moederland, om jurylid te worden van X Factor Malta. “Inmiddels had ik ook in Nederland een album uitgebracht en begon mijn muziekcarrière hier op gang te komen. Ik vond het interessant om te zien hoe ik beide werelden zou kunnen combineren.”

Na jaren in Nederland vond ze het niet makkelijk om jurylid te worden en op tv te komen in Malta. “Het algemene publiek vormt zich snel een mening over je op basis van wat ze horen en zien. Maar de camera legt maar één moment vast, niet het hele plaatje.”

Nederlandse directheid

Ze was lang weggeweest en niet meer zo bekend bij het Maltese publiek. De Nederlandse directheid die ze zich tijdens haar studie had eigen gemaakt, werd dus niet zo goed ontvangen. Men vond haar commentaar op het muzikale talent van deelnemers streng en te kritisch. “Malta is een klein land. De meeste mensen reageerden geschokt op mijn directheid. Ik kwam blijkbaar bot over, en sommige mensen vonden het zelfs grof. Ik werd gezien als een jonge vrouw met een nogal uitgesproken mening die een platform had gekregen. Het was niet makkelijk om daar emotioneel mee om te gaan, maar ik probeer de kritiek te gebruiken om mezelf verder te ontwikkelen als artiest en ook als mens.”

X Factor en Stukafest zijn twee verschillende werelden, ondanks het feit dat beide kunst bij een publiek introduceren. Voor Alden was het schakelen tussen die twee werelden een leuk spel, omdat ze graag werkt met muziek en daar het meest van geniet. Maar nu het tweede seizoen van X Factor erop zit en Stukafest eraan komt, kijkt ze al uit naar het festival.

Varken dat stikt in afval

Sommige optredens zijn niet alleen prettig voor oog en oor, maar brengen ook een belangrijke boodschap over, legt Alden uit. “We hebben bijvoorbeeld een act met de naam ‘The Pig’ van een Italiaans duo, die over de duurzaamheidskwestie gaat. Het optreden draait om het beeld van een man die persoonlijk profiteert van het weggooien van vuilnis en een varken dat stikt in afval. Dit is mijn favoriete stuk. We hebben ook een act genaamd Unwanted Words door een homopoëziegroep die de rechten van de lhbt-gemeenschap ondersteunt. Stukafest is dus eigenlijk een heel toegankelijke, open ruimte. We willen dat iedereen zich er thuis voelt, ongeacht overtuigingen en opvoeding. Ik hoop jou er ook te zien!”

Stukafest 2017 tattoo muziek studentenkamer 1

Read more

Bizarre tatoeageshow in studentenkamer tijdens Stukafest

Een sfeerverslag van het opvallendste optreden tijdens het jaarlijkse…

Stukafest Rotterdam vindt plaats op 21 februari, van 20.30 uur tot 02.00 uur.

Je kunt kaartjes krijgen voor één, twee of alle drie de rondes en de afterparty.

Bezoek de website voor meer informatie en om de tickets te kopen.